ASOCIJACIJA NEZAVISNIH INTELEKTUALACA

Krug 99: Građani na izborima pokazali nezadovoljstvo ali i odabrali alternativu

Objavljeno:09.10.2016 - 12:38
A A A Times Arial

Dopisni član Akademije nauka i umjetnosti BiH Mirko Pejanović upozorio je danas da bh. građani, opterećeni socijalnim i političkim stanjem u državi, u znatnoj mjeri nisu izašli na lokalne izbore, a oni koji su tu obavezu i izvršili pokazali su nezadovoljstvo stanjem i metodom vladanja, birokratizacijom vrhova vladajućih stranaka u oba bh. entiteta.  

Ukazao je i na to da, na posljednjim lokalnim izborima, građani ipak glas nisu dali samo vladajućim političkim strankama, nego su se u oba bh. entiteta opredijelili u velikom procentu i za kandidate opozicionih stranaka i nezavisne kandidate. Važnom je označio činjenicu da se to dogodilo u većim bh. sredinama kao i da su građani time odabrali alternativu koja im može donijeti više u težnji za bolji život. 

Kao jedan od uvodničara sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 upozorio je i na važnost lokalne zajednice za građane i njihove preobleme te da bi od općinskih načelnika i vijećnika trebalo tražiti da pronađu formulu suradnje u interesu građana i onog što je najvažnije za razvoj lokalne zajednice.  

- Stalno treba podsjećati da političke partije ne postoje radi sebe, da vijećnici i njihovi klubovi nisu radi vrhova stranaka, nego radi građana i da je nužna suradnja među njima - istaknuo je novinarima. 

I načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić se, kao uvodničar, osvrnuo na lokalne izbore te govorio o "građanskoj hrabrosti, poznavanju zakona o lokalnoj samoupravi, utjecaju medija u predizbornoj kampanji, te Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi".    

(Fena)

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA