Bugarima na izborima ponuđena opcija "Ne podržavam nijednog kandidata"

Svijet
Bugarima na izborima ponuđena opcija "Ne podržavam nijednog kandidata"
Bugari će na predstojećim predsjedničkim izborima prvi put moći da glasaju i za opciju "Ne podržavam nijednog kandidata", saopštila je Centralna izborna komisija te zemlje. Predsjednik CIK-a Aleksandar Andrejev kaže da će se listić na kome je zaokružena ova opcija brojati kao važeći, ali neće učestvovati u proporcionalnoj raspodjeli glasova.

Bugari će na predstojećim predsjedničkim izborima prvi put moći da glasaju i za opciju "Ne podržavam nijednog kandidata", saopštila je Centralna izborna komisija te zemlje.
Predsjednik CIK-a Aleksandar Andrejev kaže da će se listić na kome je zaokružena ova opcija brojati kao važeći, ali neće učestvovati u proporcionalnoj raspodjeli glasova.
 
On smatra da će ova opcija povećati izbornu aktivnost.
 Izbori će biti održani 6. novembra, a na glasačkom listiću naći će se 21 kandidat za predsjednika. Na ovim izborima bira se i potpredsjednik države.
 Vladajuća partija Građani za evropski razvitak Bugarske (GERB) nominovala je aktuelnog predsjednika Sobranja Cecku Cačevu.
 
Bugarska socijalistička partija (BSP), najveća opoziciona stranka u parlamentu, predložila je generala Rumena Radeva.
 
Bugarsko Sobranje početkom marta usvojilo je mjeru obaveznog glasanja građana na izborima, tako da će predstojeći izbori biti prvi obavezujući, a ukoliko građani ne izađu na birališta podliježu sankcijama od 25 eura ili privremenom ukidanju socijalne pomoći onima koji je primaju.
 
Za invalide i starije od 80 godina nisu predviđene kazne.
 
Paralelno sa provođenjem predsjedničkih izbora održat će se i nacionalni referendum, na kome građani nisu u obavezi da se izjašnjavaju.
 
Na referendumskom listiću naći će se tri pitanja - da li podržavate narodne predstavnike da se biraju putem većinskog izbornog sistema sa apsolutnom većinom u dva glasanja, da li podržavate obavezno glasanje na izborima i referendumima i da li podržavate godišnje državne subvencije za finansiranje političkih partija i koalicija u iznosu od jednog leva (0,50 eura) za svaki glas dobijen na posljednjim parlamentarnim izborima.

Ne propustite