U Washingtonu konstatovano da je BiH realizirala obaveze po aranžmanu sa MMF-om

Bosna i Hercegovina
U Washingtonu konstatovano da je BiH realizirala obaveze po aranžmanu sa MMF-om
Vlasti BiH do sada su dovršile i realizirale sva prethodna pitanja koja su bila preduvjet za prvu tranšu, po nedavno odobrenom proširenom aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a do kraja godine će se realizovati i preostale obaveze usmjerene ka daljnjem unapređenju poslovnog okruženja i harmonizaciji zakonske legislative, kao i daljnjih reformi u brojnim sektorima.

Vlasti BiH do sada su dovršile i realizirale sva prethodna pitanja koja su bila preduvjet za prvu tranšu, po nedavno odobrenom  proširenom aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a do kraja godine će se realizovati i preostale obaveze usmjerene ka daljnjem unapređenju poslovnog okruženja i harmonizaciji zakonske legislative, kao i daljnjih reformi u brojnim sektorima.

To je kontatirano na sastancima koje su tokom boravka u Washingtonu održali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda sa visokim zvaničnicima MMF-a i Svjetske banke.

Tom prilikom, razgovarano je o ekonomskoj situaciji u BiH, kao i o projektima koji se realiziraju u našoj zemlji uz pomoć ovih međunarodnih institucija.   

Zadovoljstvo dosadašnjim tokom realiziranja tih projekata izraženo je tokom odvojenih susreta sa potpredsjednikom Svjetske banke za ECA regiju Cyrillom Mullerom, izvršnim direktorom Svjetske banke Frankom Heernskerkom i direktoricom Svjetske banke za zemlje Zapadnog Balkana  Ellen Goldstein.

Oni su čestitali BiH predaju aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo da Vijeće ministara BiH intenzivno radi na stvaranju ambijenta koji će privući strane investitore i na unaprjeđenju konkurentnosti države i zahvalio se na  značajnoj  tehničkoj i stručnoj pomoći koju pružaju MMF i Svjetska banka.

Poručio je da će se BiH zalagati za striktno provođenje dogovorenih obaveza  i naglasio da realizacija dogovorenih reformi znači i jačanje brojnih sektora, bolji legislativni okvir, te pravnu i ekonomsku sigurnost za domaće i strane investitore.

Na sastancima u Washingtonu razgovarano je i o reformi bankarskog sektora, koja će biti provedena na osnovi najvećih standarda, razvoju malih i srednjih preduzeća, zdravstvenom sektoru, projektima energetske efikasnosti, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(Fena)

Ne propustite