U ponedjeljak će biti poznata odluka o izborima za Stolac

Bosna i Hercegovina
U ponedjeljak će biti poznata odluka o izborima za Stolac
Predsjednik CIK-a Ahmet Šantić potvrdio je za N1 da bi u ponedjeljak mogla biti poznata odluka o izborima za Stolac.

Predsjednik CIK-a Ahmet Šantić potvrdio je za N1 da bi u ponedjeljak mogla biti poznata odluka o izborima za Stolac.


"Mi smo našim službama dali nalog da prikupe kompletnu dokumentaciju. Radi se o mnoštvu prigovora koji su došli u CIK, a odnose se na rad biračkih odbora, rad opštinske izborne komisije, ponašanje pojedinih kandidata, cijeli set materijala", kazao je Šantić za N1.


"Mi smo pojedinačno i zajednički razgovarali sa članovima Općinske izborne komisije Stolac da vidimo njihovo viđenje situacije i da li uopće postoji mogućnost njihovog daljnjeg rada. O tome ćemo se odediti kada budemo donijeli konačnu odluku o poništenju izbora za Stolac", dodaje
Zbog čega se ovoliko dugo čeka?


"Očekujemo određeni izborni matrijal iz općine Stolac. Čitavo vrijeme on je bio pod kontrolom policijskih snaga. Treba nam kompletan izvještaj ko je predao materijal, kada ga je predao, da li ga je predao OIK-u, da li su poštovane procedure. Takođe prije odluke očekujemo i izvještaj sigurnosnih agencija o stanju u opštini Stolac".


Dodaje da je to preko 60 akata koje naše službe pripremaju, "a ja ću sigurno na kolegiju u ponedjeljak to kao prvo pitanje pokrenuti", istakao je.


"Mislim da nema dileme da se izbori u Stocu trebaju poništiti. Od te odluke ovisi kada će biti održani ponovljeni izbori . U roku od 14 dana nakon pravosnažnosti odluke izbori se moraju održati".


Zbog čega je važan izvješataj o glasačkom materijalu kojeg je čuvao MUP?


"Ima indicija da je na dva biračka mjesta izborni proces završen na vrijeme, materijal je predat OIK-u, ali je bio pod kontrolom policije".
"Ja ipak nemam dileme da se izbori moraju ponoviti na svim biračkim mjestima, jer piranje je koliko se rezultati mogu uzeti kao relevantni u izbornom procesu koji se dešavao u određenoj atmosferi opsadnog stanja. Određene kolege smatraju da se sve treba izanalizirati, vidjećemo kako ćemo se na kraju odrediti".
"Ponavljam, po meni sva biračka mjesta treba poništiti i donijeti odluku o prijevremenim izborima", smatra Šantić.


U nekoliko navrata i nevladine organizacije su upozoravale na problme koje bi se mogle desiti u Stocu, primjerice veliki broj umrlih ponovno su registrovani ?


"Još prije pola godine mi smo svim opštinama, kantonima poslali kompletan plan aktivnosti zbog ažuriranja biračkih spiskova, posebno zbog umrlih osoba", pojašnjava.
"Ponoviću još jednom, Centralna izborna komisija ne može ukloniti nikoga ako to ne urade nadležne službe - od opštine, matičnih ureda do MUP-ova. Ovo nije samo problem Stoca.

No s druge strane, kada se govori o broju treba biti oprezan. Zato smo dali nalog općinskim komisijama da čitaju ime osobe koja se prijavljuje na glasanje, na glas, ako je neko pokušao zamijeniti da posmatrač to može primjetiti. Oni su iz loklane zajednice i sigurno bi reagovali".


Kako će se organizirati novi izbori u Stocu?


"Treba nam vremena kako osmisliti daljni proces održavanja izbora vezano za članove biračkih odbora, za posmatrače, za prebrojavanje glasove i to je sada suštinsko pitanje. Sve će biti mnogo jasnije nakon kolegija u ponedjeljak".

 

izvor: N1

Ne propustite