Katastrofa Zmajeva u Briselu: Potpuno neuspio Mešin eksperiment

Fudbal
Katastrofa Zmajeva u Briselu: Potpuno neuspio Mešin eksperiment
Fudbalska selekcija Belgije večeras je sa čak 4:0 deklasirala Bosnu i Hercegovinu u okviru drugog kola kvalifikacija za SP 2018.

Fudbalska selekcija Belgije večeras je sa čak 4:0 deklasirala Bosnu i Hercegovinu u okviru drugog kola kvalifikacija za SP 2018.

Selektor Baždarević je odlučio da susret započne s dva napadača i to se ispostavilo kao potpuni promašaj. U prvom dijelu imali smo samo jednu pravu priliku i to je bilo apsolutno sve. Ermin Bičakčić je dobio priliku u odbrani, a Senad Lulić je preselio na desnog beka. Uz sve to, Mato Jajalo je debitovao u bh. dresu i to poprilično neslavno.

U početnih 15-ak minuta Belgija i BiH odmjeravale su snage, a onda su domaći postepeno počeli ovladavati sredinom terena. Uspjeli su uspostaviti apsolutnu dominaciju, a naš tim bio je bez prave ideje i kvalitetne lopte ka napadačima. Čekali smo kontranapade kojih uopšte nije ni bilo, iako je belgijska odbrana bila itekako oslabljena. Jedinu priliku imali smo u 18. minuti, Lulić je probio desnu stranu, a nakon odbijene lopte Medunjanin s ruba kaznenog prostora pucao visoko iznad gola.

Roberto Martinez morao je mijenjati već u 21. minuti kada je povrijeđenog Jordana Lukakua morao zamijeniti Cimanom. Samo pet minuta kasnije domaći su poveli. Carrasco je na desnoj strani proigrao upravo rezervistu Cimana, ovaj ubacio u peterac BiH, a Spahić nespretnom reakcijom matirao Asmira Begovića. Treba naglasiti da je prethodno Zukanović odreagovao također katastrofalno, te propustio izbiti loptu ispred našeg gola.

Već u 29. minuti bilo je 2:0. Mertens je sada dubinski proigrao Hazarda koji izlazi sam na Begovića, mirno ga zaobilazi i pogađa praznu mrežu...Prethodno je grubo pogriješio debitant Jajalo. U tim trenucima naš tim nije imao nikakavu ideju, bila je to potpuno nepovezana igra. Upravo ova karakteristika nastavila se sve do odlaska na odmor.

I u finišu prvoga dijela velika panika u našoj odbrani, ali Begović odlično hvata loptu ispred usamljenog Lukakua. Sve u svemu, Zmajevi su potpuno razočarali u prvom dijelu, niti jednom ozbiljnije nismo zaprijetili Thibautu Courtoisu koji je bio potpuno nezaposlen i neocijenjen. A na drugoj, Asmir Begović je spašavao ono što se dalo spasiti...

Nastavak je donio puno otvoreniju igru BiH, te smo u uvodnim minutama drugog dijela imali nekoliko opasnih situacija pred domaćim golom. Mora se priznati i to da su se domaći svjesno malo povukli, te čekali kontre. I tako u jeku blage dominacije Zmajeva zabili su. I to poprilično jednostavno. Mertens je ubacio iz kornera, a Alderweireld na prvoj stativi skrenuo loptu u mrežu. Sve uz slabu reakciju Begovića i Džeke. Ubrzo je na drugoj strani zaprijetio upravo naš kapiten, ali je Courtois bio spreman.

Promašaj utakmice vidjeli smo u 66. minuti, kada se Lukaku propisno obrukao. Napadaču Evertona sve je idealno pripremio Carrasco, ali Lukaku je sa samo pet metara loptu umjesto u praznu mrežu poslao pored gola Begovića.

Najbolju priliku imali smo u 69. minuti, ali je pokušaj rezerviste Đurića glavom odsjeo na prečki domaćeg gola. Nadali smo se da ćemo zaustaviti napade Crvenih vragova, a u 79. minuti bilo je ipak 4:0. Sve je sada sam napravio Lukaku, a onda snažnim udarcem matirao Begovića. Lopta je na putu prema mreži okrznula Zukanovića, promijenila smjer i završila iza leđa nemoćnog čuvara mreže Zmajeva. 

Završilo je 4:0, te smo surovo prizemljeni na zemlju nakon uvjerljive pobjede nad Estonijom na startu kvalifikacija.

Ne propustite