CIK BiH: Potpune informacije o otvaranju biračkih mjesta u devet sati

Aktuelno
CIK BiH: Potpune informacije o otvaranju biračkih mjesta u devet sati
Centralna komisija BiH još nema potpunu informaciju o tome da li su na vrijeme otvorena sva biračka za lokalne izbore u BiH, a imat će je u devet sati.

Centralna komisija BiH još nema potpunu informaciju o tome da li su na vrijeme otvorena sva biračka za lokalne izbore u BiH, a imat će je u devet sati.

- Potpunu informaciju za sada nećemo moći imati, ali ćemo je imati sigurno u devet sati. Imamo nezvanične informacije da se biračka mjesta otvaraju. Za sada možemo reći da nije bilo nekih problema u otvaranju - kazao je jutros Feni predsjednik Centralne izborne komisije BiH Ahmet Šantić.

Po njegovim riječima, prema informacijama koje stižu s terena bilo je kašnjenja na nekoliko biračkih mjesta po par minuta, ali je to više tehničke prirode.

- Pravu informaciju imat ćemo u devet sati kada ćemo zvanično znati da li su sva biračka mjesta otvorena i da li je eventualno bilo nekih problema - kaže Šantić.

On je podsjetio birače da na web stranici Centralne izborne komisije BiH mogu provjeriti na kojoj lokaciji trebaju glasati. Drugi način je da pute mobilnih telefona na broj 091 12 12 12 SMS-om pošalju svoj matični broj i dobit će povratnu informaciju u vidu statusa njihovog biračkog mjesta.

Naveo je da izborna šutnja traje večeras do 19 sati, te da je do tada zabranjena bilo kakva kampanja, promoviranja od strane političkih subjekata i ostalih učesnika u izbornom procesu.

Šantić je pozvao birače u BiH da u što većem broju izađu na izbore večeras do 19 sati i zaokruže onu opciju koju odaberu i da svoju građansku dužnost obave na vrijeme.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održavaju se danas, a provode se za: 74 općinska vijeća u Federaciji BiH, 57 skupština općina u Republici Srpskoj, 131 načelnika općine u BiH, četiri gradska vijeća u Federaciji BiH (Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg), šest skupština gradova u Republici Srpskoj (Prijedor, Bijeljina, Banja Luka, Doboj Zvornik i Trebinje), 10 gradonačelnika gradova u BiH i Skupštinu Brčko Distrikta BiH.

Osim 131 načelnika i 10 gradonačelnika na Lokalnim izborima 2016. godine bira se i 3.136 vijećnika/odbornika, od čega 26 predstavnika nacionalnih manjina.

U Centralni birački spisak upisano je ukupno 3.263.906 birača. Broj redovnih birača za lokalne izbore 2016. godine, sa stanjem na dan 18. augusta 2016. godine u 24.00 sati, je 3.177.557.

Broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasaju u odsustvu je 8.946; broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasaju lično je 12.005; broj birača koji glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH je 287 i broj birača koji glasaju putem pošte je 65.111.

Iz CIK-a BiH navode da je ukupno u BiH formirano 5.469 biračkih mjesta i 318 mobilnih timova.

 

Ne propustite