Procurili dosad nepoznati detalji o propasti puča u Turskoj

Svijet
Procurili dosad nepoznati detalji o propasti puča u Turskoj
Iako je od neuspjelog pokušaja vojnog udara protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana u Turskoj prošlo više od dva mjeseca, nagađanja i misteriji o tome još traju.

Iako je od neuspjelog pokušaja vojnog udara protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana u Turskoj prošlo više od dva mjeseca, nagađanja i misteriji o tome još traju.

Naime, premda se neposredno nakon propasti puča nagađalo da je predsjednik Erdoğan sam protiv sebe “izveo” prevrat kako bi se obračunao s neistomišljenicima, na što je upućivalo više od 60 hiljada uhapšenih i nekoliko hiljada smijenjenih vojnih i policijskih oficica i političara, čini se kako ipak vodu najviše drži priča da je vlast, pa i život Recepa Erdoğana, spasio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Svoj opstanak Erdoğan može zahvaliti čovjeku kojem se dvadesetak dana ranije pokajnički izvinio zbog rušenja ruskog aviona na sirijsko-turskoj granici, zbog čega su se dvije zemlje mjesecima gledale preko nišana. Bez obzira na to je li se turski predsjednik izvinio jer je imao intuiciju za preživljavanje, Putinu može, kako se kaže, zapaliti svijeću.

U izdanju beogradske Politike od srijede poznati srpski novinar Boško Jakšić iz pouzdanih izvora donosi zanimljivu priču o tome kako je jedan telefonski poziv iz Moskve spasio Erdoğana.

Jakšić piše kako su ruski obavještajci došli do podataka da se po turskim vojnim aerodromima gorivom pune i pripremaju lovci i helikopteri. Uznemiren tom informacijom, šef ruskog FSB-a Aleksandar Bortnjikov je 15. srpnja, nekoliko sati uoči puča, nazvao svoga kolegu Hakana Fidana, šefa turske tajne službe MIT, pitajući ga o čemu se radi te čak izražavajući sumnju da Turska priprema vojnu invaziju na Siriju.

Fidan je ostao iznenađen te je odgovorio da će provjeriti. Odmah se javio načelniku Glavnog stožera turske vojske, generalu Hulusiju Akaru, koji također o tome ništa nije znao te je obećao da će se javiti. No, u međuvremenu, prije početka operacije, urotnici su zarobili generala Akara te očito odlučili puč pokrenuti šest sati ranije - u večernjim satima 15. jula, a ne, prema dogovoru, u subotu 16. juča u 3 sata ujutro.

Fidan se u međuvremenu čuo i s predsjednikom Erdoğanom koji je alarmirao generala Zekaija Aksakallija, zapovjednika specijalnih službi, koji je bio na svadbi u Istanbulu, što se očito pokazalo lažnim pozivom samo da ga se odstrani s dužnosti.

Naime, piše Jakšić, Aksakalliju nisu dopustili odlazak sa svadbe i došlo je do razmjene vatre između pučista i njegovog osiguranja. Pobunjenici su zato krenuli u akciju 15. juča u 21 sat. No, prema nekim drugim informacijama, koje se zapravo u detaljima razlikuju od verzije iznesene u Politici, Rusi jesu obavijestili Erdoğana.

Prema drugoj verziji, koju iznose i iranska agencija Fars te neki moskovski mediji, ruski obavještajci iz ruske baze Hmejmim u Siriji ulovili su pučističke razgovore urotnika te o tome obavijestili središnjicu u Moskvi odakle su poslali upozorenje u Tursku i, prema tvrdnjama nekih, navodno osobno predsjedniku Erdoğanu.

On se tada nalazio u ljetovalištu Marmaris na Mramornome moru odakle je umaknuo 15-20 minuta prije nego su pobunjenici stigli s namjerom da ga uhapse ili čak likvidiraju. Erdoğan je avionom odletio u Istanbul, a dva turska urotnička Phantoma su ga pratila (nisu znali ili bili sigurni je li turski predsjednik unutra).

Navodno ih je pilot uspio uvjeriti da je to putnički zrakoplov na redovnoj liniji za Istanbul pa su ga pustili. Erdoğan je tako uspio doći u Istanbul te se preko turskog CNN-a obratiti građanima da izađu na ulice i spriječe udar, a nakon njegov obraćanja pokrenuo se otpor pučistima i počeo je krah tog zavjerničkog plana. 

(Jutarnji.hr/Novi.ba)

Ne propustite