„Ti si sav moj bol“: Prije 14 godina ubila je droga zbog koje je završila kao beskućnik a bila je crni anđeo ex-Yu rocka

Sjećate li se
„Ti si sav moj bol“: Prije 14 godina ubila je droga zbog koje je završila kao beskućnik a bila je crni anđeo ex-Yu rocka
Prije četrnaest godina umrla je Margita Stefanović Magi, muzičarka najpoznatija kao klavijaturistkinja beogradske rok grupe Ekatarina Velika.

Prije četrnaest godina umrla je Margita Stefanović Magi, muzičarka najpoznatija kao klavijaturistkinja beogradske rok grupe Ekatarina Velika.

Magi je rođena je kao jedinica u porodici pozorišnog reditelja Slavoljuba Stefanovića-Ravasija. Završila je arhitekturu, ali je bila i školovani muzičar. Godine 1995. osniva bend EQV sa muzičarem Vladimirom Stojićem i izdaje „Ti si sav moj bol“ (nazvan po pjesmi Ekatarine Velike) za bečku muzičku kuću „Coop Arts & Crafts Unlimited“.

Margita Stefanović je posljednje godine života provela u beogradskom Centru za smještaj beskućnika, a umrla je 18. septembra 2002. na beogradskoj Infektivnoj klinici.

Uzrok smrti nije zvanično objavljen, ali se pretpostavlja da je umrla od posljedica dugogodišnjeg konzumiranja droge.

Inače, Magi je bila i školovani muzičar i srednju muzičku školu završava u klasi sa Ivom Pogorelićem Odbila je stipendiju za klavir na moskovskom konzervatorijumu, koju je dobio i Pogorelić i upisala arhitekturu, koji završava 1992.godine.

Muzici se potpuno posvetila kada je upoznala Milana Mladenovića, preko Gileta iz Električnog orgazma. Margita Stefanović je komponovala muziku za pozorište.

Poslije raspada Ekatarine Velike, nastavila je da se bavi muzikom i sa nekoliko beogradskih muzičara osnivala je bend Kurajberi.

Krajem devedesetih svira sve manje i manje, pa je njeno posljednje muzičko djelo muzika za predstavu rediteljke Hajdane Baletić „Kaput mrtvog čovjeka".
Bila je pokretačka snaga benda 
Sve njene uspjehe godinama je pritiskala borba s teškim narkoticima, koja je postala još intenzivnija kada joj je 1996. preminuo otac. Pokušavajući da ih se oslobodi, prodala je porodični stan i u predgrađu Beograda kupila dva manja, a ostatak novca iskoristila za putovanje u Indiju. Želja da u dalekoj zemlji u potpunosti promijeni način života bila je još jedan neuspjeli pokušaj, pa je po povratku kući povukla nove teške poteze. Prodala je oba stana i ubrzo potrošila sav novac, te postala beskućnica.

Potpuno nemoćna i usamljena, posljednje godine života provela je u napuštenoj garaži u beogradskom predgrađu Borči, a zatim u skloništu za beskućnike na Voždovcu. Bila je osuđena na milost prolaznika, humanitarnu pomoć i mrvice hrane koje su joj s vremena na vreme donosili njeni fanovi.

Preminula je 18. septembra. Imala je 43 godine i bila je posljednja članica iz originalne postave grupe EKV-a. 

 

 

Ne propustite