Nakon Premier kladionice oglasio se i Sport Plus: 'Tražimo izvinjenje od premijera Novalića!'

Aktuelno
Nakon Premier kladionice oglasio se i Sport Plus: 'Tražimo izvinjenje od premijera Novalića!'
Uprava poduzeća „Sport Plus“ uputila je pismo uredu premijera Federacije BiH, kao i lično premijeru Vlade Fadilu Novaliću, u kojem zahtijevaju hitno izvinjenje zbog izjave tokom konferencije za medije održane u petak, 16.09.2016. godine. Saopćenje prenosimo u cijelosti:

Uprava poduzeća „Sport Plus“ uputila je pismo uredu premijera Federacije BiH, kao i lično premijeru Vlade Fadilu Novaliću, u kojem zahtijevaju hitno izvinjenje zbog izjave tokom konferencije za medije održane u petak, 16.09.2016. godine. Saopćenje prenosimo u cijelosti:

- Tog je dana, a koristeći neprimjeren rječnik, lažne insinuacije kao i verbalne uvrede s teškim posljedicama prema svim poduzećima koja se bave priređivanjem igara na sreću kao i našim zaposlenicima, gospodin Novalić izjavio sljedeće:

„Voljeli bi da igara na sreću nema nikako, uprkos tome zapošljavaju više od 4.000 radnika. Mislimo da je to šteta za jedno društvo. Po broju kladionica smo najveći u Evropi. A kladionice su pošast isto kao droga i prostitucija" – citat izjave Fadila Novalića, preuzet s portala www.n1info.com.

Ovakvim riječima i javno izrečenim uvredama, premijer Federacije BiH, premijer svih građanki i građana ovog entiteta među kojima su i zaposleni u Sportskoj kladionici „Sport Plus“, degradira, vrijeđa, kleveta i nanosi duševnu bol za više od 850 zaposlenih u ovom poduzeću.

U ime Uprave poduzeća „Sport Plus“ d.o.o. te u ime svih zaposlenih, najoštrije osuđujemo ovakve politički angažirane izjave proistekle iz slabo posloženih predizbornih kampanja pojedinih stranaka u FBiH i zahtijevamo javnu ispriku za sve gore navedeno. Smatramo kako politički aktivna javna osoba, u ovom slučaju premijer Federacije BiH, ne može dozvoliti sebi, kao i Uredu koji predstavlja, da jednu od najuređenijih gospodarskih oblasti u državi kategorizira među delikvente koji se bave prostitucijom, odnosno kladionice (privatna poduzeća koja se bave priređivanjem igara na sreću) naziva „pošasti istoj kao droga“.

Uvaženi premijeru, večeras i sada, zahtijevamo da nam uputite javnu ispriku i povučete prethodnu izjavu danu na spomenutoj konferenciji. Činjenicu da je ova izjava nanijela duševnu bol svim zaposlenima u našem poduzeću ne može poreći nijedna institucija, kao niti Vlada Federacije BiH čiji ste premijer.

„Sport Plus“ d.o.o. je zakonski osnovano poduzeće koje uredno posluje s odobrenjem Federalnog ministarstva financija još od 2011. godine.

Uvrede koje ste iznijeli, a idu na ime svih kladionica (privatnih poduzeća koja se bave igrama na sreću), štete ugledu našeg poduzeća, ometaju poslovanje i diskriminiraju na gospodarskom tržištu FBiH.

Uz to, podsjećamo i na službeni akt koji je u proljeće ove godine usvojio Predstavnički dom PSBiH - Deklaraciju o osudi govora mržnje. U teoriji, govorom mržnje smatra se govor koji obuhvaća svaki oblik izražavanja koji se smatra uvredljivim, pogrdnim, zastrašujućim, uznemirujućim, koji se koristi za napad i koji potiče na nasilje, mržnju i diskriminaciju. Opće je prihvaćeno da je govor mržnje zloupotreba slobode govora koja potiče na netoleranciju i diskriminaciju.

Nadležne institucije za zaštitu ljudskih prava dužne su reagirati i djelovati u suzbijanju govora mržnje u Bosni i Hercegovini.

Dakle, u ime svih naših zaposlenika, kao i u ime njihovih obitelji, zahtijevamo trenutnu ispriku i povlačenje svih navoda koje smo prethodno citirali. Sigurni smo kako će istu reakciju imati i sva ostala privatna poduzeća koja posluju u našoj branši, a u entitetu čiji ste premijer, te kako će zahtjev za zadovoljštinu ove vrste dobiti i potporu šire javnosti.

Uvjereni kako iza svih Vaših riječi i postupaka stoji namjera za uništenjem privatnih priređivača igara na sreću u FBiH odlučni ostajemo u borbi za sva prava koja nam pripadaju kao gospodarstvenicima u Federaciji Bosni i Hercegovini, odnosno građanima FBiH.

U nadi kako će Ured premijera, kao i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, prepoznati dobronamjerni zahtjev za isprikom glede uvreda i ponižavajuće terminologije u opisu nas i naših zaposlenika, očekujemo pozitivan odgovor.

Ne propustite