Model oporezivanja kojeg predlaže SDA ne primjenjuje se nigdje u EU: Upitno tisuće radnih mjesta!

Aktuelno
Model oporezivanja kojeg predlaže SDA ne primjenjuje se nigdje u EU: Upitno tisuće radnih mjesta!
Da Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću, čije usvajanje svim silama nastoji progurati SDA, nije u skladu s normama i propisima Europske unije, potvrđuje i pismo kojeg je Predsjedavajućoj Doma naroda Parlamenta F BiH, Lidiji Bradari, uputio predsjednik Europske organizacije za regulaciju igara na sreću (EOGL), Nikos Roumnakis.

Da Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću, čije usvajanje svim silama nastoji progurati SDA, nije u skladu s normama i propisima Europske unije, potvrđuje i pismo kojeg je Predsjedavajućoj Doma naroda Parlamenta F BiH, Lidiji Bradari, uputio predsjednik Europske organizacije za regulaciju igara na sreću (EOGL), Nikos Roumnakis.

Iz Bruxellesa su stigle oštre kritike nastojanja SDA da se usvoje mjere koje će igračima povećati naknade na uplatu s 5% na 10% te s 10% oporezovati i dobitke ispod 100 KM. Predsjednik EOGL-a je u svom dopisu potvrdio ono što privatni priređivači uporno ponavljaju otkako je krenuo ovaj napad na njih, a to je da će SDA-ove mjere, budu li usvojene, uništiti privatne firme, bez posla ostaviti 5.500 radnika i federalni proračun oštetiti za 76 milijuna KM godišnje.

Porez na promet ne postoji nigdje u EU

- Mogu tvrditi, bez ikakve zadrške, da će nametanje poreza od 10% na promet potkopati tržište ove oblasti u F BiH u cijelosti, stoji u dopisu predsjednika EOGL-a upućenom Lidiji Bradari, gdje se također navodi kako sličan porezni režim više ne postoji niti u jednoj zemlji Europske unije.

Predsjednik Europske organizacije za regulaciju igara na sreću u svom dopisu tvrdi upravo ono što privatni priređivači u F BiH već mjesecima iznose u javnost, odnosno da bi naknada od 10% na uplate, tj. promet, uništila priređivače i radna mjesta.

- Margina profita u ovoj oblasti je maksimalno 10% od prometa. Ponekad može biti i negativna. Ako nametnete 10% poreza na promet, to ne ostavlja ništa za priređivače igara na sreću da pokriju sve ostale troškove (bruto plaće, urede i iznajmljene prostore, održavanje licence, lokalne poreze, poslovne usluge, komunalne usluge, itd). Kao posljedica toga, znatan broj legalnih priređivača će izaći s tržišta, a posebno oni koji već djeluju na marginama. Na kraju, nekoliko tisuća radnih mjesta iz ove oblasti će biti izgubljeno i Vlada F BiH će prikupiti manje poreza, piše predsjednik EOGL-a.

Obavezno održati javnu raspravu

Iz Bruxellesa tvrde kako istraživanja pokazuju da bi u ovom slučaju legalni priređivači igara na sreću izgubili 30% klijenata u prvih šest mjeseci i 65% prometa u prvih 12 mjeseci te da bi ovaj zakon doveo do razvoja crnog tržišta. Nužno je, piše Roumnakis, održati javnu raspravu.

- EOGL smatra da Vaša namjera da uvedete nove poreze na priređivanje igara ne može biti u najboljem interesu dioničara na tržištu u BiH, što znači za Vladu, priređivače i klijente. Prema našim saznanjima, nije bilo javne rasprave o ovoj poreznoj reformi. Koristeći ovu priliku, ja bih Vam savjetovao da održite javnu raspravu u najkraćem mogućem roku. Što prije utvrdite negativan utjecaj predloženih izmjena to bolje za tržište i igrače. Osim toga, molim Vas da ponovno procijenite učinkovitost novog poreznog režima s namjernom da se ponište predložene izmjene kako bi se izbjegle nepovratne štetne posljedice u ovoj industriji u F BiH, stoji na kraju dopisa predsjednika Europske organizacije za regulaciju igara na sreću (EOGL), Nikosa Roumnakisa, upućenog Predsjedavajućoj Doma naroda Parlamenta F BiH, Lidiji Bradari, uz napomenu da EOGL stoji na raspolaganju za pomoć i informacije o praksama u Europskoj uniji.

Autogol Bakira Izetbegovića

Uz Amira Zukića, Šerifa Isovića i Fadila Novalića, glavni zagovornik zakonskih mjera koje je Bruxelles u dopisu Lidiji Bradari žestoko kritizirao je i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH.

Gospodin Izetbegović je u prošlotjednom gostovanju u emisiji Aktuelni intervju na BHT1 iznio više netočnih tvrdnji nedopustivih za funkciju koju obnaša, nanoseći tako nemjerljivu štetu ugledu privatnih poduzeća u F BiH.

“Rudari plaćaju porez, a oni ne plaćaju”, paušalna je i neutemeljena tvrdnja koju predsjednik jedne zemlje nikad ne smije izgovoriti bez dokaza. Međutim, dokazi su protiv gospodina Izetbegovića. Naime, Porezna uprava F BiH je privatnim kladionicama izdala potvrdu o nepostojanju poreznih dugovanja na temelju koje im je Federalno ministarstvo financija izdalo odobrenje za rad, što znači da je gospodin Izetbegović iznio lažnu tvrdnju.

Gospodin Izetbegović je također kazao kako je u Hrvatskoj porez 30%. To je također netočna tvrdnja, jer porez na dobitke u Hrvatskoj se dijeli u više kategorija: 10% na dobitke do 10.000 kuna, 15% na dobitke od 10.000 do 30.000 kuna, 20% na dobitke od 30.000 do 500.000 kuna i 30% na dobitke preko 500.000 kuna. Druga strana medalje je da su te porezne stope uništile hrvatske priređivače koji jedva sklapaju kraj s krajem i hodaju po rubu provalije te se uskoro očekuju zatvaranja radnih mjesta.

I, na kraju, gospodin Izetbegović je kazao: “a u nas je porez nula posto”, što je apsolutno netočna i krajnje nedopustiva tvrdnja, budući da Zakon o igrama na sreću u F BiH nalaže da igrači plaćaju naknadu na uplate od 5% i porez na dobitke preko 100 KM od 10%, a Zakon o porezu na dobit nalaže da priređivači plaćaju porez na dobit u visini od 10%.
Zašto i zbog čega si gospodin Izetbegović dopušta ovakve skandalozne javne istupe, pune laži i neistina, nije baš najjasnije, s obzirom da predsjednik svake normalne zemlje pomno priprema svoje govore i pazi da ne iznosi netočne informacije zbog kojih bi mogao biti podvrgnut prozivkama i kritikama. Očigledno je da u BiH ne postoji odgovornost za izrečeno.

(Oslobođenje)

Ne propustite