SDA prekinula sjednicu zbog nepostojanja većine za Zukićev zakon

Bosna i Hercegovina
SDA prekinula sjednicu zbog nepostojanja većine za Zukićev zakon
Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za danas u Sarajevu. Delegatima je na odlučivanje predložena odluka o prihvatanju zaduženja Federacije Bosne i Hercegovine po Proširenom aranžmanu (EFF) s Međunarodnim monetarnim fondom, a kao jedan od pratećih akata uz tu odluku, upućena informacija o kreditnom zaduženju po ovom anažmanu.

Zbog otvorenih i izraženih nesuglasica između SDA i HDZ-a sjednica Doma naroda federalnog parlemanta koja je trebala početi u 11. 00 sati prolongirana je.

Zakonodavno - pravna komisija Doma naroda odlučila da se zakon vraća u redovnu proceduru što potvrđuje da sporni Zukićev Zakon o igrama na sreću nije dobio potrebnu podršku.

Aner Žuljević, delegat u Domu naroda FBiH smatra da se ovdje radi o klasičnom sukobu vladajuće koalicije.

"Ovo je klasični sukob koalicionih partnera. Nećemo podržavati odluken sve dok se ne zaustavi pljačka raznih preduzeća. Ova vlada je postala društveno štetna. Jutros su rekli da je koalicija stabilna, a koliko je stabilna govori trenutna situacija u parlamentu. Sukob je evidentan i zato sad čekamo", objašnjava Žuljević.

Vlast je neproduktivna od njenog formiranja. Naravno, novinari su itekako navikli na čekanje, a činjenica je da se većina sjednica u državnim institucijama odgađa iz raznoraznih razloga. U ovom slučaju, govorimo o Domu naroda, a osnovni razlog je nemogućnost koalicionih partnera oko dogovora u vezi nekoliko bitnih pitanja i zakona.

14374804-969861306473366-2019150209-o

Podsjećamo, sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za danas u Sarajevu.

Delegatima je na odlučivanje predložena odluka o prihvatanju zaduženja Federacije Bosne i Hercegovine po Proširenom aranžmanu (EFF) s Međunarodnim monetarnim fondom, a kao jedan od pratećih akata uz tu odluku, upućena informacija o kreditnom zaduženju po ovom anažmanu.

Izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću također su u najavljenom dnevnom redu kao akt predložen po hitnom postupku, a po skraćenom postupku izmjene Zakona o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima.

U nacrtu su predloženi zakon o šumama, kao i zakoni o premjeru  i registraciji nekretnina, potom o registru finansijskih izvještaja, zakon o računovodstvu i reviziji u Federaciji Bosne i Hercegovine te zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Za ovu sjednicu su predložene i odluke o prihvatanju zaduženja radi realizacije projekata na koridoru 5-C i modernizacije cesta u FBiH.

Predložena je također saobraćajna strategija u Federaciji za period  2016.-2030. godina.

Ne propustite