Pismo upozorenja iz Brisela: Predloženi Zakona o igrama na sreću uništit će legalno tržiše u FBiH

Aktuelno
Pismo upozorenja iz Brisela: Predloženi Zakona o igrama na sreću uništit će legalno tržiše u FBiH
Predsjednik Evropske organizacije za regulaciju igara na sreću Nikos Roumnakis uputio je pismo predsjedavajućoj Doma naroda FBiH Lidiji Bradari, u kojem federalne vlasti upozorava da bi novi Zakon o igrama na sreću, bude li usvojen, mogao uništiti legalno tržište igara na sreću u Federaciji BiH. To bi značilo da bi bez posla moglo ostati nekoliko hiljada zaposelnih u kladionicama, a federalni budžet bez više od stotinu miliona KM poreza svake godine, piše Patria.

Predsjednik Evropske organizacij za regulaciju igara na sreću Nikos Roumnakis uputio je pismo predsjedavajućoj Doma naroda FBiH Lidiji Bradari, u kojem federalne vlasti upozorava da bi novi Zakon o igrama na sreću, bude li usvojen, mogao uništiti legalno tržište igara na sreću u Federaciji BiH. To bi značilo da bi bez posla moglo ostati nekoliko hiljada zaposelnih u kladionicama, a federalni budžet bez više od stotinu miliona KM poreza svake godine, piše Patria.

Novim izmjenama Zakona o igrama na sreću SDA želi oporezovati sa 10 posto sve igrače prilikom uplate i sa 10 posto prilikom isplate eventualnog dobitka. Ovakav prijedlog Zakona o igrama na sreću nači će se pred delegatima Doma naroda 15. septembra. Prijedlgo je ranije svojen na Predstavničkom domu FBiH a prije toga na Federalnoj vladi.

Oporezivanje igrača kako to predlaže SDA bi se odnosilo na sve igrače igara na sreću, izuzev onih koji igraju na aparatima. 

A, aparata ima samo u Lutriji BiH. Stvarni vlasnik aparata je austrijska kompanija Novomatic. Lutriji BiH aparati su samo iznajmljeni. Dakle, glavni dio zarade sa ovih aparata ide vlasnicima aparata, odnosno izvan BiH.

Vlasnici domaćih kladionica tvrde da bi novi Zakon o igrama na sreću igrače iz domaćih kladionica preusmjerio da igraju na aparatima, i na sivo tržište, jer bi tamo plaćali manji porez na dobitke. To bi domaće vlasnike kladionica dovelo u nepovoljan položaj u odnosu na aparate, ali i na kladionice sa crnog tržišta kao i na on line kladionice. 
Slično mišljenje iznosi i Roumnakis, u pismu koje je uputio Bradari.

- Ako je naša prošlost i široko iskustvo dobar pokazatelj, mogu tvrditi, bez ikakve zadrške da će nametanje deset posto poreza na promet potkopati i pogoršati tržište ove oblasti u Federaciji Bosni i Hercegovini u cijelosti – upozorio je Roumnakis te nastavio.

- Jasno je da ovaj model oporezivanja nije ekonomski povoljan za priređivače igara na sreću. Margina profita u ovoj oblasti je maksimalno deset posto od prometa. Ponekad može biti i negativna. Ako nametnete deset posto poreza na promet, to ne ostavlja ništa za priređivače igara na sreću da pokriju sve ostale troškove (bruto plaće, urede i iznajmljene prostore, održavanje licence, lokalni porezi, poslovne usluge, komunalne usluge kao što su struja, voda, internet, itd).

Legalni priređivači igara na sreću će biti prisiljeni da ponude veće kvote (u odnosu na one koje nude ilegalni priređivači igara na sreću) svojim klijentima kako bi pokrili svoje gubitke, a time će izgubiti ogroman dio svoje prodaje. Kao posljedica toga, znatan broj legalnih priređivača igara na sreću će izaći sa tržišta, a posebno oni koji već djeluju na marginama. 

Na kraju, nekoliko hiljada radnih mjesta iz ove oblasti će biti izgubljeno i na kraju Vlada će prikupiti manje poreza – upozorio je Roumnakis.

Ovaj stručnjak za priređivanje igara na sreću rekao je da porezni režim kakav se planira uvesti u FBiH ne postoji niti u jednoj drugoj zemlji u Evropskoj uniji. Posljednja zemlja koja je napustila tu praksu bila je Italija. 

- Igrači su vrlo osjetljivi na cijene i oni su sofsticirani korisnici tehnologije. Mnogi faktori odlučuju koliko je atraktivan priređivač igara na sreću, ali neto omjer isplate može biti najvažniji. Kao posljedica toga, predviđene izmjene oporezivanja će staviti pritisak na igrače da se prestanu kladiti kod legalnih firmi i počnu tražiti atraktivnije mogućnosti klađenja online kod priređivača izvan Federacije Bosne i Hercegovine. Ili još gore, igrači se mogu prebaciti na ilegalne priređivače na crnom tržištu unutar Federacije Bosne i Hercegovine. 

Istraživanja pokazuju da će legalni priređivači igara na sreću izgubiti 30 posto svojih klijenata unutar prvih šest mjeseci. U prvih 12 mjeseci legalni priređivači igara na sreću će izgubiti 65 posto svog prometa.

Zbog toga, EOGL preporučuje da se još jednom razmisli o planovima da se nametne novo oporezivanje za priređivanje igara na sreću.

Ako se legalni priređivači povuku sa tržišta zbog prevelikih poreza, onda će postotak tržišta ilegalnih priređivaca igara na sreću porasti. Na kraju, ukupni porezni prihodi Vlade će biti manji i ilegalni priređivači će dominirati na tržištu. 

Ponudite poslovni model priređivačima i na taj način može se smanjiti rizik da priređivači sa sjedištem izvan uređenih tržišta uđu i popune prazninu na tržištu, bez plaćanja ikakvih poreza – napisao je Roumnakis u pismu.

On je pozvao vlasti u FBiH da održe javnu raspravu o igrama na srće, te što prije utvrde negativan utjecaj predloženih izmjena Zakona o igrama na sreću u FBiH. Roumnakis je rekao da EOGL stoji na raspolaganju vlastima u FBiH da izrade odgovarajući Zakon, od kojeg će koristi imati cijelo društvo, piše Patria.

(Nap.ba)

Ne propustite