Izložba 'Geniale Dilletanten – Supkultura u Njemačkoj u 1980-im godinama'

Aktuelno
Izložba 'Geniale Dilletanten – Supkultura u Njemačkoj u 1980-im godinama'
Izložba Geniale Dilletanten – Supkultura u Njemačkoj u 1980-im godinama bit će otvorena večeras u Historijskom muzeju BiH.

Izložba Geniale Dilletanten – Supkultura u Njemačkoj u 1980-im godinama bit će otvorena večeras u Historijskom muzeju BiH.

Početkom 1980-ih godina u Njemačkoj, svojim glasnim protestom i ciljanom provokacijom međunarodnu pažnju i priznanje stekla je alternativna umjetnička scena, a njeni akteri težili su ostvarivanju samoorganizacije u smislu „uradi sam“ ideje.

U berlinskom Tempodromu je 1981. godine održan festival čiji namjerno pogrešno napisan naziv postaje sinonim za ovu njemačku supkulturu, „Geniale Dilletanten“.

U središtu izložbe su bendovi, umjetnici, filmadžije i dizajneri iz ranih 1980-ih godina, a kustosica izložbe Mathilde Weh danas je novinarima pojasnila koncept izložbe.

Naglasila je da je izložba multidisciplinarna, predstavlja glavne protagoniste i sastajališta umjetničkih scena u različitim gradovima Zapadne i Istočne Njemačke iz kojih su početkom 1980-ih godina dolazili impulsi koji su pokretali cijeli razvoj.

- Na početku 1980-ih godina  Berlin je bio 'ostrvo' u kojem se supkultura događala u većem obimu, te stoga nije bilo lako odabrati eksponate iz tog perioda  – kazala je Weh.

Ljubitelji umjetnosti imaju priliku pogledati eksponate sedam bendova, iz Berlina, Hamburga i Duseldorfa, videomaterijal s intervjuima, LP ploče, fotografije s koncerata, muziku...

Weh je naglasila da im je zajedničko to što imaju interdicsiplinarni pristup, jer bili su sami sebi menadžeri, radili su filmove,  muziku, fotografiju, bili modni dizajneri.  

Nakon otvorenja izložbe bit će održan i koncert kultnog benda SCH, koji predstavlja jedno od najznačajnijih imena u oblasti alternativnog, avangardnog, rok stvaralaštva na tlu bivše Jugoslavije. Osim članova benda nastupit će i nekoliko gostiju.

Izložba će za posjetitelje biti otvorena do 6. oktobra a ulaz je slobodan.

Organizatori izložbe koja će večeras biti otvorena su Goethe-institut BiH  i Historijski muzej BiH.

Ne propustite