Neuništivi Spahić, maestro Pjanić, sarajevski šmeker i odlični napadački duo za novu nadu

Fudbal
Neuništivi Spahić, maestro Pjanić, sarajevski šmeker i odlični napadački duo za novu nadu
Fudbalska selekcija Bosne i Hercegovine sjajno je otvorila kvalifikacije za plasman na Svjetsko prvenstvo 2018. U Zenici je pala Estonija s visokih 5:0. Naš stari poznanik još jednom je itekako "zaplatio" na "Bilinom polju", koje im sigurno neće ostati u lijepom sjećanju.

Fudbalska selekcija Bosne i Hercegovine sjajno je otvorila kvalifikacije za plasman na Svjetsko prvenstvo 2018. U Zenici je pala Estonija s visokih 5:0. Naš stari poznanik još jednom je itekako "zaplatio" na "Bilinom polju", koje im sigurno neće ostati u lijepom sjećanju.

Pribojavali smo se pomalo ovog susreta, pogotovo jer smo imali u podsvijesti prošle kvalifikacije za EP u Francuskoj i šamar koji su nam lupiti Kiprani na startu. Ipak, ovog puta smo bili na nivou, uprkos kiši i lošem terenu. Zmajevi su zaista dali svoj maksimum, te pobjeda nije mogla izostati. Posebno su oduševili Vedad Ibišević i Edin Džeko, napadački dvojac koji se u nebrojeno slučajeva vratio da pripomogne odbrani. Uz to, postigli su po pogodak, ali i po jednom uzdrmali okvir gola. 

bih-fudbal-zmajevi

Selektor se odlučio za trenutno vjerovatno najjači sastav, s prekaljenim igračima. Begović je i ovog puta komandovao odbranom, a ispred njega su bili Vranješ, Spahić, Zukanović i Kolašinac. Bivši kapiten odigrao je odličnu napadačku rolu, te iskoristio dva prekida za dva pogotka u najdražem dresu u 90 nastupu. Jubilej obilježen na odličan način, nema šta. Također, veoma dobar nastup upisao je i Sead Kolašinac, koji je u nekoliko navrata izludio protivničku odbranu. Sejo je još jednom dokazao da mu najbolje odgovara pozicija lijevog beka, gdje je bio konstantna opasnost. Čak bolji i od Senada Lulića, koji je igrao na krilu. Desna strana našeg napada i ovog puta bila je opet znatno aktivnija, a uz brzonogog Višću kojem je nedostajao završni pas ordinirao je i Vranješ. Ogi borben kao i uvijek zaradio i žuti karton, te ga je selektor u nastavku zamijenio zbog straha od nove opomene.

Bilo je tu i nekih propusta, kao onda kada je Spahić kiksao na centru, ali tu je bio Kolašinac koji je odlično reagovao i spriječio opasnost po Begovića. Asmir je još jednom potvrdio klasu i prava je šteta što je rezerva na "Stamford Bridgeu". Sjajnu rolu odigrali su u srcu sredine Haris Medunjanin i Miralem Pjanić. Iako je Spahić bio dvostruki strijelac, epitet igrača susreta ponio je izvanredni Miralem Pjanić. 

U paru sa sarajevskim šmekerom sjajno je neutralisao napade gostiju, ali stigao i pripremiti veliki broj odličnih prilika saigračima. Veznjak Juventusa naprosto je briljirao sinoć, još jednom dokazavši neupitnu klasu. Prekidi su bili naše najjače oružje, a Mire milimetarski precizno je "filovao" saigrače. Čini se da mu je Meša konačno pronašao pravu poziciju na kojoj može daleko najviše pružiti u dresu BiH. Šteta samo što nije i on zatresao protivničku mrežu, iako je bilo prilika. Ipak, možda je i bolje da je municiju sačuvao za Belgijance. Ukratko, doktorska partija Malog princa i dokaz da će biti možda i najbitniji faktor u ovim kvalifikacijama. Šta reći za Hareta nego bravo majstore. Odličan pogodak, uz maestralnu asistenciju Pjanića, sigurno jedna od najboljih u historiji naše selekcije.

Višća i Lulić opet su ordinirali po krilnim pozicijama. Edin kao i uvijek borben i stvarao je pometnju u gostujućim redovima, ali nedostajao mu je završni pas. Ipak, zaslužio je veoma visoku ocjenu za prikazano, dok me je pomalo razočarao Senad. Odavno nije odigrao utakmicu za pamćenje u bh. dresu, ali nadajmo se da će se to promijeniti već od narednog susreta. O napadačkom dvojcu bespotreno je išta raspravljati. Dijamant i Vedator još jednom su dokazali neupitnu klasu, a kapiten Herthe osamio se na drugoj poziciji najboljeg strijelca državnog tima u historiji. Džeko je imao i manju povredu, uprkos kojoj je pružio odličnu partiju. Bio je rastrčan, vidjeli smo ga na skoro svim dijelovima terena, baš kao i Ibiševića. Sigurno naša najjača napadačka opcija.

I zamjene su odigrale veoma dobro. Bičakčić je dostojno zamijenio Vranješa, debitant Miličević uspio upisati i asistenciju i tako dokazao da će biti veliko pojačanje za ovaj tim, dok je Milan Đurić premalo igrao za neku ozbiljniju ocjenu. Ipak, napadač Cesene je ranije potvrdio svoju klasu i izborio se za mjesto džokera. I za kraj moram spomenuti još selektora i odličnu publiku. Meša je još jednom dokazao da ništa ne prepušta slučaju, odlično analiziravši s pomoćnicima igru Estonaca. Potpuno smo neutralisali sve njihove pokušaje, tačno odigravši kako je i bilo potrebno za visoki trijumf. Bivši fudbaler Željezničara uvjerio nas je da s njim možemo do daleke Rusije 2018., ali bit će nam potrebno i malo sreće. Ostaje nam još mjesec da se pripremimo za Belgijance, koji će biti znatno teži zalogaj. Bod s ovog gostovanja bio bi ravan najvećem trijumfu, ali ukoliko budemo u najjačem sastavu sve je moguće. Publika na stadionu "Bilino polje" zaslužuje sve čestitke, jer je ispunila tribine uprkos kiši i lošem vremenu. Ponovo je bila 12. igrač ove selekcije, te aplauzima ispratila svoje ljubimce. Sve u svemu, bio je to još jedan spektakl, nakon kojeg možemo biti zadovoljni, a pravi ispiti nam tek predstoje...

Piše: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite