Pogledajte kakve je ocjene Nikola Tesla imao na maturi (FOTO)

Zanimljivosti
Pogledajte kakve je ocjene Nikola Tesla imao  na maturi (FOTO)
Na internetu se pojavio dokument za koji se tvrdi da predstavlja prekucano svjedočanstvo o položenom maturskom ispitu Nikole Tesle 1872/73. godine.

Na internetu se pojavio dokument za koji se tvrdi da predstavlja prekucano svjedočanstvo o položenom maturskom ispitu Nikole Tesle 1872/73. godine.

Nikola Tesla je cijelom svijetu dobro poznat po svojim dostignućima, ali ono što je bilo nepoznanica je kakav je bio u školskoj klupi. Dobar, poslušan i vrijedan, sa dobrim ocjenama, ili je situacija bila malo drugačija?

Na ovo je moguće odgovoriti ukoliko se analizira Teslin maturski ispit koji je položio 1873. godine. Na internetu se pojavio dokument za koji se tvrdi da predstavlja prekucano svedočanstvo o položenom maturskom ispitu 1872/73. godine.

Međutim, pored svih informacija o komisiji koja je prisustvovala polaganju ispita, potkrala se jedna greška (po nekima, ovo dovodi u pitanje i validnost samog dokumenta). U pitanju je datum rođenja. Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. godine, a na svjedočanstvu piše 2. novembar 1856. godine.

Svjedočanstvo obuhvata sve ispite koje je Nikola Tesla morao da položi kako bi završio gimnaziju u Hrvatskoj. Ono što je većinu ljudi začudilo jeste da u fizici, hemiji i nacrtnoj geometriji nije imao dobre ocjene.

Pogledajte dokument ispod i procijenite sami.

nikola-tesla-svjedocanstvo-matura-1-707x1024

 

 

Ne propustite