Vlada Srbije pozvala građane da legalizuju kupljene diplome i doktorate!

Region
Vlada Srbije pozvala građane da legalizuju kupljene diplome i doktorate!
Vlada Srbije otvorila je rok za legalizaciju svih kupljenih diploma i doktorata, a građani će svoje obrazovne titule moći da uvedu u legalne tokove do 1. aprila slijedeće godine.

Vlada Srbije otvorila je rok za legalizaciju svih kupljenih diploma i doktorata, a građani će svoje obrazovne titule moći da uvedu u legalne tokove do 1. aprila slijedeće godine.

Procjenjuje se da u Srbiji postoji nekoliko desetina hiljada onih koji su na nelegalan način stekli diplomu ili doktorirali, a ozakonjenje će moći da izvrše tako što će podnijeti zahtjev nadležnim institucijama, u ovom slučaju Ministarstvu prosvjete, i uplatiti taksu.

"Visina takse zavisi od stepena kupljene stručne spreme. Tako će recimo diplomci za taksu morati da izdvoje 200 dinara, dok će doktori morati da plate nešto više, 500 dinara. Na taj način ćemo pomoći građanima koji, zbog skromnijih mentalnih kapaciteta, nedostatka vremena ili viška novca, odlučili da ne studiraju već da kupovinom dođu do diplome ili doktorata", kažu u Ministarstvu prosvete.

Svi zainteresovani će sa fakulteta na kojima su diplomirali ili doktorirali morati da izvade uvjerenje da nikada nisu studirali u tim ustanovama, a onima koji ne budu podnijeli zahtjev za legalizaciju u predviđenom roku diplome će biti oduzete i javno isjeckane sa sjekačima za papir na Studentskom trgu u Beogradu.

Nisu svi oduševljeni ovim pozivom države.

"Da sam znao da ću morati da gubim vreme na legalizaciju svoje diplome koju sam stekao na fakultetu u Novom Sadu, učio bih školu na vreme", rekao je jedan od građana koji će morati da legalizuje svoju diplomu.

Jedan drugi građanin ima problem potpuno drugačije prirode.

"Meni je rečeno da moram da legalizujem dijelove svog doktorata i da za svaki od njih moram da plaćam posebnu taksu. Mislim da je sve ovo moglo mnogo jednostavnije da se riješi. Ne znam kako, ali nekako sigurno jeste", objasnio je.

U Vladi Srbije očekuju da će legalizacija riješiti problem divljeg obrazovanja i uvesti trgovinu diplomama i doktoratima u legalne tokove.

Ne propustite