U Sarajevu danas komemoracija i sahrana generala Stjepana Šibera

Bosna i Hercegovina
U Sarajevu danas komemoracija i sahrana generala Stjepana Šibera
Nakon smrti generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Stjepana Šibera, jednog od organizatora otpora agresiji na BiH, u Sarajevu će danas biti upriličena komemorativna sjednica. Sahrana generala Šibera bit će obavljena također danas na Gradskom groblju Bare, najavljeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo.

Nakon smrti generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Stjepana Šibera, jednog od organizatora otpora agresiji na BiH, u Sarajevu će danas biti upriličena komemorativna sjednica.

Sahrana generala Šibera bit će obavljena također danas na Gradskom groblju Bare, najavljeno je  iz Pres-službe Kantona Sarajevo.

General Stjepan Šiber je preminuo u Sarajevu u 78. godini života. Rođen je u Gradačcu 20. augusta 1938. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu.

Nakon toga, 1957. godine, odlazi u Ljubljanu na Vojnu akademiju Kopnene vojske. Po okončanju Akademije postaje oficir Jugoslovenske narodne armije (JNA), gdje je napredovao do čina pukovnika.

Početkom agresije na BiH staje u redove njene odbrane. U prvoj godini agresije 1992. imenovan je za zamjenika komandanta Armije RBiH. Godinu dana kasnije 14. decembra 1993. godine unaprijeđen je u brigadnog generala. Bio je i vojni izaslanik u Ambasadi BiH u Švicarskoj.

(Fena)

Ne propustite