Amel Tuka bez plasmana u finale utrke na 800 metara

Ostali sportovi
Amel Tuka bez plasmana u finale utrke na 800 metara
Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka nije se uspio plasirati u finale utrke na 800 m na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Tuka je u drugoj polufinalnoj grupi osvojio četvrto mjesto rezultatom jedna minuta 45,24 sekundi, a u ukupnom poretku ostvario je 12. vrijeme u polufinalu.

Bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka nije se uspio plasirati u finale utrke na 800 m na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Tuka je u drugoj polufinalnoj grupi osvojio četvrto  mjesto rezultatom jedna minuta 45,24 sekundi, a u ukupnom poretku ostvario  je 12. vrijeme u polufinalu.  

Prvo mjesto u grupi zauzeo je Kenijac Alfed Kipketer s vremenom 1:44.38,drugi je bio  Amerikanac Boris Berian (1:45,87), a treći Alžirac Yassine Hathat
(1:44,81). 

U finale utrke na 800 m, koje je na programu 16. augusta, plasiralo se osam atletičara, po dva prvoplasirana takmičara iz tri kvalifikacione grupe te dva atletičara po rezultatima.

Pored  Kipketera i Beriana u finale su  po plasmanima ušli Francuz Pierre-Ambroise Bosse, s najboljim vremenom u kvalifikacjama - 1:43,85,  Alžirac Taoufik Makhloufi, Kenijac David Rudisha i Amerikanac  Clayton Murphy, te po rezultatima  Poljak Marcin Lewandowski i Kenijac Ferguson Cheruiyot Rotich.

(Fena)

Ne propustite