"Želim smrt, treba mi da umrem" : Brojna djeca i žene, žrtve višegodišnjeg zlostavljanja u pritvoru za azilante

Svijet
"Želim smrt, treba mi da umrem" : Brojna djeca i žene, žrtve višegodišnjeg zlostavljanja u  pritvoru za azilante
Otkriveni su slučajevi seksualnog zlostavljanja, napadi i pokušaji samoranjavanja.

Brojna djeca i žene su bili žrtve višegodišnjeg zlostavljanja u australskom pritvoru za azilante na pacifičkom otoku Nauru, objavio je Guardian.

Više od 2.000 incidenata zabilježeno je u dokumentima od augusta 2013. do oktobra 2015. godine.

Otkriveni su slučajevi seksualnog zlostavljanja, napadi i pokušaji samoranjavanja, javlja Guardian.

U nekim izvještajima se navodi da su čuvari zlostavljali djecu, a u drugim da su zlostavljanje djece vršili nepoznati muškarci.

Zabilježeno više od 30 slučajeva samoranjavanja među djecom, te 159 slučajeva u kojim su maloljetnici prijetili da će se povrijediti.

U jednom dokumentu koji je procurio se navodi da je djevojčica  "napisala da je umorna, da ne voli pritvor i da želi da umre." 

Djevojčica je napisala: "Želim smrt, treba mi da umrem."

Djeca predstavljaju manje od 20 posto od ukupno 500-injak pritvorenika na Nauruu. U navedenom periodu je bilo 59 slučajeva napada na djecu, a zabilježeno je sedam slučajeva seksualnog zlostavljanja.

Grupe za zaštitu ljudskih prava navode da dokumenti naglašavaju urgentnu potrebu da se okonča australska politika pritvaranja na otocima, te da se azilantima mora pružiti medicinska i psihološka pomoć.

"Jasno je iz ovih dokumenata i iz naših vlastitih istraživanja da su mnogi dovedeni do ivice fizičkog i nervnog sloma postupcima kojim su izloženi", rekla je Anna Neistat, viša direktorica za istraživanje Amnesty Internationala.

Pomno čuvani zatvor i australsku strogu imigrantsku politiku za dolazak brodova sa azilantima i izbjeglicama oštro kritiziraju Ujedinjeni narodi i grupe za zaštitu ljudskih prava.

Prema imigrantskom zakonu, azilanti presretnuti na moru se šalju na Nauru i na drugi otok Manaus, u Papua Novoj Gvineiji. Tada im se kaže da nikada neće živjeti u Australiji.

Broj izbjeglica i azilanata koji pokušavaju doći do Australije je mali u odnosu na Evropu, ali imigracija je dugo vremena pitanje koje u zemlji izaziva različite reakcije, dok zakon ima dvostranačku političku podršku.

Australske vlasti su kazale da pokušavaju utvrditi sve izvještaje u saradnji sa policijom Naurua.

"Važno je naglasiti da se mnogi od izvještaja o incidentima zasnivaju na nepotvrđenim navodima", kazala je glasnogovornica australskog Ministarstva za imigraciju.

( Agencije )

Ne propustite