Koliko traju ženska prijateljstva?

Praktična žena
Koliko traju ženska prijateljstva?
Najbolja ženska prijateljstva ne traju vječno.

Najbolja ženska prijateljstva ne traju vječno.

Već u 20-ima žene češće komuniciraju sa muškarcima. Ako izvodi telefonskih računa mogu biti relevantni dokazi, čini se da najbolja prijateljstva ipak ne traju vječno. Naime, muškarac je uverljivi broj jedan na popisu kontakata žene i to od njenih 20-ih, pa sve do kasnih 40-ih godina života.

Kasnije na vrh dolazi žena i to najčešće njena kćerka. Istraživači sumnjaju da ti obrasci ukazuju na ženske strateške društvene veze koje čine da se usresređuju na partnere tokom reproduktivnih godina, a zatim u kasnijim godinama prelaze na djecu.

”Izgleda da žene na taj način investiraju u društveni kapital i to je pametna strategija koju muškarci jednostavno ne čine. Imate ograničenu količinu vremena, truda i emocija koje možete investirati u svoje odnose, a žene imaju tendenciju da snažno ulažu u pojedince”, pojasnila je Robin Dunbar, antropolog sa Oksford univerziteta. I ovo istraživanje je pokazalo da se veze i odnosi tokom života mjenjaju. Često ženske prijateljice iz rane mladosti jednostavno nestanu u zrelijem dobu.

Ali, žene ipak paze na odnose jer razumiju koliko su važni u starijem životnom dobu. Sada kada su otkrili da žene i muškarci drugačije grade međuljudske odnose, naučnici žele da se fokusirju na proučavanje mozga kako bi se otkrilo koji dijelovi mozga djeluju na različite odnose i kako. 

Ne propustite