Turistička zajednica KS tuži premijera Konakovića?

Bosna i Hercegovina
Turistička zajednica KS tuži premijera Konakovića?
Najave premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića da će Vlada KS naredne sedmice preuzeti Turističku zajednicu KS, ocijenjene su kao nezakonite, piše Patria.

Najave premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića da će Vlada KS naredne sedmice preuzeti Turističku zajednicu KS, ocijenjene su kao nezakonite, piše Patria.

Direktor Turističe zajednice Šemsudin Džeko objašnjava da premijer ne može preuzeti nešto što nije ni osnovao. Turističa zajednica će pravdu potražiti pred sudom već u ponedjeljak. Ocjenjuje da su potezi Konakovića pokušaj demonstracije sile.

Konaković je prošle sedmice došao nenajavljen u Turističku zajednicu KS, u društvu sa kantonalnim ministrom unutrašnjih poslova. Sa njima u društvu bio je i zamjenik kantonalnog pravobranioca. Najavili su stavljanje turističe Zajednice pod ingerenciju Vlade KS.

Džeko je ponašanje premijera Konakovića ocijenio kao brutalan pritisak na čelne ljude Turističke zajednice KS. Instituciju koju predstavlja štitit će svim pravnim sredstvima.

"Turističku zajednicu su osnovali ugostitelji, hotelijeri i drugi turistički djelatnici Kantona Sarajevo. Turistička zajednica ima svoje organe rukovođenja. Ima svoj statut po kojem radi. Također, kontonalne inspekcije u svakom trenutku mogu kontrolisati zakonitost poslovanja Turističe zajednice. Ne može Konaković sada upravljati sa nečim što nije ni osnovao", upozorio je Džeko za Patriju.

Premijer optužuje da treba unaprijediti ubiranje taksi od turista koji posjećuju Sarajevo. Džeko kaže da se slaže sa idejom, ali objašnjava da nije Turističa zajednica ta koja treba kontrolirati ugostitelje. Prava adresa je kantonalna inspekcija. Premijer bi strategiju povećanja naplate taksi od turista treba raditi sa njima. Uloga turističke zajednice je da promoviše turističke potencijale glavnog grada BiH. A da to radi dobro, kaže Džeko, pokazuju izvještaji o broju turista koji posjećuju Sarajevo.

"KS je u prvih pet mjeseci ove godine posjetilo 145.216 turista, što je povećanje od 11,8 posto u odnosu na 2015. Ostvareno je 277.423 noćenja, što je povećanje od 15,3 posto u odnosu na prošlu godinu", navodi Džeko.

(nap.ba)

Ne propustite