Spektakularno otvaranje OI u Riu

Sport
Spektakularno otvaranje OI u Riu
Brazil je spektakularnim umjetničkim programom pokušao svijetu ovog petka dočarati svoju ljepotu. Na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Riju dominirale su tri teme: različitost, radost i priroda.

Brazil je spektakularnim umjetničkim programom pokušao svijetu ovog petka dočarati svoju ljepotu. Na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Riju dominirale su tri teme: različitost, radost i priroda.

Kao što je bilo i očekivano, zelena i žuta boja zasjenile su ostale tijekom programa, a brazilski glazbenik Paulinho da Viola na početku je izveo nacionalnu himnu u akustičnoj verziji. Nakon toga šarenilo i ples obilježili su uvodnu feštu u Riju, a neke od tema kojima se umjetnički program bavio bile su nastanjivanje Brazila, tamošnji velegradi, borilačke vještine i sukobi te prelijepo zelenilo koje ga krasi.

Dugo se nagađalo kako će olimpijski plamen upaliti legendarni nogometaš Pele, ali je on to odbio zbog zdravstvenih problema. Neposredno prije početka ceremonije otvorenja pojavila se vijest da će bivši brazilski tenisač 39-godišnji Gustavo Kuerten, koji je tri puta osvojio Roland Garros, zapaliti olimpijski plamen, ali to se pokazalo netačnim. 

000-dw8ga

Posebno je bio upečatljiv let replike zrakoplova 14-Bis, kojeg je 1906. dizajnirao pionir brazilskog zrakoplovstva Alberto Santos-Dumont. Zrakoplov je sa pozornice Maracane poletio u čarobnu brazilsku noć.

Veliku pažnju dobila je legendarana pjesma "Djevojka s Ipaneme", koja je širom svijeta proslavila Rio i glazbeni stil bossa nova. "Djevojku s Ipaneme" izveo je Daniel Jobim, unuk autora pjesme Toma Jobima, a za ovu prigodu djevojku sa poznate plaže glumila je brazilska modna ikona Gisele Bundchen, jedna od najpoznatijih manekenki na svijetu.

Uvodni program otvorenja Igara završio je ekološkom porukom, odnosno potrebom da se svi moramo angažirati na očuvanju prirodnog okoliša. Tako će svi sportaši koji će sudjelovati na OI, njih oko 10.500, dobiti sadnicu drva koju će posaditi tijekom Igara. Bit će to mali doprinos brazilskom šumskom bogatsvu, budući da Brazil ima više od 300 milijardi drveća.

Za cijeli spektakl potrošeno je oko 21 milion dolara, što je znatno manje nego na prethodnim Igrama u Londonu i Pekingu, zbog financijskih problema u koji je upala zemlja.

(Novi.ba)

Ne propustite