Ahmet Šantić: Ako i postoje neki pregovori o Mostaru, CIK BiH u njih nije uključen

Aktuelno
Ahmet Šantić: Ako i postoje neki pregovori o Mostaru, CIK BiH u njih nije uključen
Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Ahmet Šantić izjavio je danas da ne zna koliko je realno održavanje lokalnih izbora u Mostaru 2. oktobra jer niko nije zvanično konsultovao Komisiju u vezi sa ovim pitanjem.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Ahmet Šantić izjavio je danas da ne zna koliko je realno održavanje lokalnih izbora u Mostaru 2. oktobra jer niko nije zvanično konsultovao Komisiju u vezi sa ovim pitanjem.

"Mi u Komisiji ne znamo ništa zvanično, te ukoliko postoje neki pregovori, mi o njima nismo obaviješteni, niti uključeni u njih", rekao je Šantić Srni i dodao da kao predsjednik CIK-a, iz medija saznaje da li političari razgovaraju ili ne o izborima u Mostaru. 

Kada je riječ o mogućnosti da CIK do 2. oktobra, kad i u ostatku BiH, eventualno organizuje lokalne izbore u Mostaru, ukoliko o tome bude postignut politički dogovor, Šantić je podsjetio da je do tada ostalo manje od dva mjeseca. 

"Ne mogu ništa da govorim unaprijed, ali ako bude postignut dogovor, potrebno je da u njemu budu definisana sva rješenja", naveo je Šantić i dodao da CIK niko ne konsultuje u vezi sa rokovima i drugim praktičnim pitanjima o eventualnim izborima u Mostaru. 

Prema njegovim riječima, oni koji budu donosili rješenja moraju da imaju u vidu biračka prava svih ljudi, uključujući i one koji se nalaze van Mostara i van BiH, a željeli bi da glasaju na lokalnim izborima u tom gradu. 

"Onaj ko bude donosio eventualne izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, mora da naglasi da su to posebni rokovi za izbore", rekao je Šantić i konstatovao da su, prema važećem Izbornom zakonu, skoro svi rokovi u vezi sa pripremom ovogodišnjih lokalnih izbora prošli ili prolaze. 

Predsjednik CIK-a je istakao da bi, u slučaju postizanja dogovora o održavanju lokalnih izbora u Mostaru 2. oktobra, rokovi izbornih aktivnosti trebalo da budu posebno navedeni. 

"Postoji mogućnost da CIK bude ovlašten za to, ali bi, ipak, bilo bolje da to uradi zakonodavac, odnosno Parlamentarna skupština BiH jer je riječ o specifičnim okolnostima", dodao je Šantić. 

On je podsjetio da određeni broj opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ još nije usvojio budžet za ovu godinu, a time ni obezbijedio sredstva za finansiranje predstojećih lokalnih izbora. 

"Članovi CIK-a obučavaju ovih dana, u okviru projekta Savjeta Evrope po regionalnim centrima u BiH, trenere za rad sa biračkim odborima i tu ćemo priliku da iskoristimo da organizujemo sastanke sa načelnicima, odnosno rukovodstvom onih opština u kojima nedostaju sredstva za sprovođenje lokalnih izbora", rekao je Šantić. 

On očekuje da će tokom sastanaka sa načelnicima i predsjednicima skupština opština, odnosno opštinskih vijeća, članovi CIK-a saznati da li postoje modaliteti da se obezbijede sredstva koja nedostaju. 

"Ukoliko ni ovo ne urodi plodom, napisaću pismo Vladi Republike Srpske za opštine iz Srpske, odnosno kantonima u FBiH za opštine iz Federacije za koje nisu obezbijeđena sredstva jer su oni u skladu sa Izbornim zakonom dužni da obezbijede sredstva, ukoliko opštine ne mogu", objasnio je Šantić. 

Prema njegovim riječima, CIK privodi kraju ovjeru kandidata za lokalne izbore kako bi se moglo pristupiti štampanju glasačkih listića. 

"Juče smo dobili odluku Suda BiH kojom je odbijena žalba DNZ i potvrđena odluka CIK-a da prihvati kandidaturu Fikreta Abdića za načelnika Velike Kladuše", kaže Šantić. 

On je podsjetio da je CIK ranije odbacio podnesak DNZ-a i ocijenio da je Abdić u vrijeme podnošenja kandidature bio upisan u birački spisak i da mu je u vrijeme ovjeravanja kandidature istekla zatvorska kazna, na šta se ova stranka žalila Sudu. 

"Čim se završi ovjera kandidatskih listi, što je moguće već danas, pristupićemo štampanju glasačkih listića, a od 15. do 20. avgusta prema glasačima koji glasaju poštom trebalo bi da krenu njihovi glasački paketi", rekao je predsjednik CIK-a. 

Abdić, koji je izdržao zatvorsku kaznu po presudi za ratni zločin u BiH, kandidat je Laburističke stranke za načelnika opštine Velika Kladuša.

(Novi.ba/Srna)

Ne propustite