Novalić je spreman na sve osim da radi za građane: 'Odmah zaustaviti novi val pljačkaške privatizacije'

Bosna i Hercegovina
Novalić je spreman na sve osim da radi za građane: 'Odmah zaustaviti novi val pljačkaške privatizacije'
Vlada Federacije BiH, pod izgovorom famozne Reformske agende, provodi najgori i najnetransparentniji oblik privatizacije državnih preduzeća. SDA-SBB i HDZ nastoje na brzinu prvo potpuno obezvrijediti, a zatim što jeftinije prodati dio državnih firmi u vlasništvu FBiH, ne postavljajući nikakve uslove budućim kupcima.

Vlada Federacije BiH, pod izgovorom famozne Reformske agende, provodi najgori i najnetransparentniji oblik privatizacije državnih preduzeća. SDA-SBB i HDZ nastoje na brzinu prvo potpuno obezvrijediti, a zatim što jeftinije prodati dio državnih firmi u vlasništvu FBiH, ne postavljajući nikakve uslove budućim kupcima.

Tačnije rečeno, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, uz pomoć svojih pijuna i izvršitelja u federalnoj Vladi, žele u bescjenje rasprodati imovinu FBiH u preduzećima, od kojih je većina profitabilna i uspješna, saopćeno je iz SDP BiH, prenosi novinska agencija Patria.

Socijaldemokratska partija BiH zbog toga traži što hitnije zakazivanje vanrednih sjednica oba Doma Parlamenta FBiH kako bi javnost dobila odgovore na brojna pitanja koja se tiču prodaje državnih preduzeća u bescjenje i potpune nebrige za radnike tih preduzeća i njihovu imovinu. Također, pozivamo nadležna tužilaštva da što hitnije reagiraju na brojna kršenja zakona i spriječe nastanak nenadoknadive štete po sve građane FBiH.

Fadil Novalić, koji je očito spreman na sve, osim da radi u interesu građana, javnost je uvjeravao da Vlada pregovara sa brojnim i poznatim svjetskim kompanijama koje stoje u redu da kupe preduzeća čiji je vlasnik FBiH. Nažalost, istina je potpuno drugačija.

Prvi slučaj je Agrokomerc, koji je od 25 miliona KM, koliko je iznosila njegova početna i procijenjena cijena, početkom aprila 2016. godine prodat za 2,2 miliona KM Razvojnoj banci FBiH, nakon što su od prodaje “odustali” drugi, nazovi - kupci. Javnost još uvijek nema informaciju šta se dalje desilo sa Agrokomercom i njegovom ogromnom imovinom, jer federalna vlast ne daje nikakve informacije.

Onda je na red došlo Sarajevo-osiguranje, najveća osiguravajuća kuća, ne samo u Federaciji, nego u cijeloj BiH i apsolutni lider na tržištu. Vlada FBiH je u junu ove godine, nakon telefonske sjednice, objavila da prodaje svoj paket dionica putem berze po cijeni od 12,99 KM. I tada je Premijer ustvrdio kako postoji renomirana osiguravajuća kuća zainteresirana za kupovinu dionica Sarajevo-osiguranja.

Nakon što se na zakazanoj prodaji nije pojavio niti jedan kupac, Vlada je dodatno spustila cijenu na 10,39 KM i opet se niko nije pojavio, što samo potvrđuje koliko su neozbiljne i neodgovorne Premijerove izjave. Ovdje moramo naglasiti da je Sarajevo-osiguranje, pored toga što je lider u svojoj branši, vlasnik velikog broja nekretnina diljem zemlje, koje same vrijede nekoliko puta više od onoga što Vlada za njega traži.

Poslije toga, Vlada je pokušala privatizirati Bosnalijek d.d. Sarajevo, tj. udio od 19,2 posto u vlasništvu Federacije BiH. Ponovo je Vlada FBiH utvrdila minimalnu cijenu od 15,5 KM i stavila dionice na prodaju putem berze i opet se niko od kupaca nije pojavio, sasvim sigurno računajući da će u drugom krugu Vlada oboriti cijenu, kao i u slučaju Sarajevo-osiguranja.

Slučaj Fabrike duhana Sarajevo, gdje Vlada FBiH ima vlasnički udio od 39,9 posto, je također vrlo aktuelan. Vlada FBiH je postavila cijenu od 83,5 KM po dionici, iako je nominalna vrijednost 174 KM. Podsjećamo da je po nalogu Vlade FBiH, u kojoj je većinu imao SDP BiH, Finansijska policija utvrdila da je tadašnja i trenutna Uprava FDS-a počinila brojna krivična djela i nanijela višemilionsku štetu tom preduzeću.

Sljedeći na redu je Igman d.d. Konjic, trenutno najbolja i najprofitabilnija kompanija iz oblasti namjenske industrije u BiH. Preduzeće koje je doživjelo preporod u periodu Vlade kojoj je na čelu bio SDP, u kom je Igman d.d. otplatio sve dugove, ugovorio poslove za narednih nekoliko godina i zaposlio blizu hiljadu novih radnika, postalo je preko noći interesantno brojnim mešetarima koji, očito, imaju saveznike unutar vladajuće SDA-SBB koalicije.

Da bi mogli u miru krčmiti imovinu Federacije u ovim kompanijama, SDA-SBB su Aluminij Mostar u potpunosti predali Draganu Čoviću i HDZ-u. Kada je objavljeno da će Vlada prodati svoj udio do marta 2017. godine, vrijednost dionice je sa 1.000 (hiljadu) KM pala, tačnije rečeno, namjerno je oborena na samo 73 KM!

U svakom od ovih slučajeva, Vlada Federacije BiH nije nikad čak niti spomenula radnike, nije niti insinuirala da će kupcima postaviti neke zahtjeve u smislu ulaganja i zadržavanja radnika. Nigdje ni jedne riječi nema o bivšim otjeranim radnicima Aluminija i njihovom pravu na obeštećenje.

Ne, to ovu vladajuću strukturu uopšte ne interesuje i zapravo ih nikad nije niti interesovalo. Jedini njihov cilj je da za što manje novca osobe koje su im vrlo bliske ili čak i oni lično, preko pojedinih kompanija, pokupuju i opustoše što dosad nisu uspjeli.

Taj scenario smo već više puta gledali i svima nam je poznato kako izgleda privatizacija u režiji nacionalnih stranaka. Radnici bez posla, na ulici, firme opljačkane, propale i zatvorene, dok državi uglavnom ostane ogroman dug. Bezbroj je takvih primjera iz prošlosti i ne smijemo dopustiti da se oni ponove.

Javnost i građani Federacije BiH moraju znati da je u toku novi val pljačke najbolje i najvrijednije imovine koju imamo, a koja je decenijama mukotrpno stvarana. SDP će učiniti sve što je u njegovoj moći da to spriječi, ali nam je za to potrebna podrška svih građana, sindikata i civilnog društva.

Ne želimo dijeliti lekcije svima i svakome, ali ne možemo da se ne upitamo šta bi sa silnim "nezavisnim" analitičarima koji su prethodnu Vladu razvaljivali zbog grešaka koje smo pravili, ali i zbog toga što nismo pristali na ucjenu da ograničimo prava radnika, što smo samo dva puta po pet posto povećali penzije, što smo uložili u rudnike deset puta više nego sve prethodne vlade zajedno, što smo vraćali više duga nego što smo dizali kredita, što smo gradili 20 kilometara autoputa godišnje, što su naše kompanije radile najmodernije tunele i vijadukte, što smo oživjeli namjensku industriju, što smo provodili reviziju boračke populacije nastojeći vratiti dignitet i običnom demobilisanom borcu...

Još jednom napominjemo da je nedopustivo da se na ovakav način uništava i rasprodaje imovina svih građana FBiH i zato je krajnje vrijeme da se ovi procesi zaustave, stoji saopćenje.  

 

Ne propustite