Kako je bošnjačko-srpska koalicija izbacila Hrvata iz europskih odluka?!

Bosna i Hercegovina
Kako je bošnjačko-srpska koalicija izbacila Hrvata iz europskih odluka?!
Srbi, Hrvati, Bošnjaci, svi su varali sve, podmetali jedni drugima, igrala dvojica protiv trećega… Po razmjerima i stalnim podmetanjima čini se da je to postao model političkog funkcioniranja u BiH, a takav “način rada” prihvatili su i stranci.

Prijevare su odavno dio političkog života u BiH. Srbi, Hrvati, Bošnjaci, svi su varali sve, podmetali jedni drugima, igrala dvojica protiv trećega… Po razmjerima i stalnim podmetanjima čini se da je to postao model političkog funkcioniranja u BiH, a takav “način rada” prihvatili su i stranci.

Zato bi se teško moglo smatrati iznenađenjem ono što se prekjučer dogodilo u motelu Barka u Istočnom (srpskom) Sarajevu, gdje su Bakir Izetbegović i Milorad Dodik, uz posredništvo europskog povjerenika u BiH Lars-Gunnara Wigemarka, “dogovorili” mehanizam koordinacije, odnosno način donošenja odluka unutar BiH u procesu pridruživanja EU. Opet su se dogovarala dvojica bez trećega, a to je u BiH uvijek izvor kaosa. Međusobni kompromis Dodika i Izetbegovića napravljen je grubo na račun Hrvata, odnosno županija koje su u daytonskoj BiH jedino mjesto gdje Hrvati ne mogu biti preglasani. Dogovor bez Hrvata kršenje je Ustava. Je li to podržala i Unija? Kojeg li apsurda. Nakon dogovora u Barci antieuropejci u očima Bruxellesa postaju progresivne snage, a europejci (Hrvati) destruktivci.

I nije ovo prvi put da se preglasavanjem Hrvata dolazi do “rješenja”. U BiH su vlasti zvane “Alijansa” 2000. i “Platforma” 2012. uz blagoslov stranaca grubo poništile volju hrvatskih birača. Iako su Hrvati izabrali svoje predstavnike, Bošnjaci su u vlast uzeli kao demokratski privjesak minorne hrvatske stranke. Nije im dopušteno da imaju svoga člana Predsjedništva BiH. Čak su ga dva puta birali Bošnjaci. Treba li reći na štetu Hrvata. Proteklog petka preglasali su na Vladi sve hrvatske prijedloge. Čak je i međunarodna zajednica na strani jačega, bez obzira na to što ruši Ustav i krši zakone. Postoji li igdje slučaj kao u BiH da većinski bošnjačke županije biraju više hrvatskih izaslanika u parlament nego većinski hrvatske županije. Apsurdno. Samo zamislite što bi se dogodilo da to Hrvati rade nekome drugome. Podigli bi se i regija i stranci.

Ovakva politika preglasavanja, prijevara i podvala donijela je BiH sada novu krizu i začarani krug se nastavlja. Sve dok je tako BiH kao država i društvo nema nikakvu šansu uspjeti. Naprotiv, sa svakom novom podvalom na račun bilo kojeg od triju konstitutivnih naroda raste međusobno nepovjerenje, a BiH se dodatno urušava. Nezadovoljstvo bilo kojeg naroda generira krizu čiji ishod nitko ne može predvidjeti.

Ostaje pitanje zašto stranci, Amerikanci i Europljani, pristaju na takvu politiku pa je čak i potiču. Nije valjda da prijevare i podvale počinju biti standard političkog djelovanja i u Europskoj uniji. Ako je tako, možda i ne treba čuditi što je neki žele napustiti. Zato će i put BiH prema podijeljenoj Uniji biti još neizvjesniji. Plovidba prema Europi u “šupljoj srpskoj barci” neće izdržati olujno more. Potonut će, kao i svi oni koji su prijevarama htjeli loviti u mutnom.

(autor je glavni urednik bh. izdanja Večernjeg lista)

Ne propustite