Govor Mesića prekidali Thompsonovim pjesmama

Region
Govor Mesića prekidali Thompsonovim pjesmama
U Srbu u Hrvatskoj danas je u organizaciji Srpskoga narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca obilježen 75. godišnjica od podizanja ustanka naroda Like. "Ovo mjesto i ovaj dan su mjesto opomene na rat i nepravdu i inspiracija za mir i za pravdu, a koji su sve više ugroženi... Mi nismo ovdje da bismo slavilu ičiju smrt i pravdali ičiji zločin, samo ćemo jednu smrt slaviti - smrt fašizmu, rekao je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, i istaknuo da oni ne prave razliku među mrtvima, posebno ne među nedužnim žrtvama odmazdi i istrebljenja.

U Srbu u Hrvatskoj danas je u organizaciji  Srpskoga narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca  obilježen 75. godišnjica od  podizanja ustanka naroda Like.

"Ovo mjesto i ovaj dan su mjesto opomene na rat i nepravdu i inspiracija za mir i za pravdu, a koji su sve više ugroženi... Mi nismo ovdje da bismo slavilu ičiju smrt i pravdali ičiji zločin, samo ćemo jednu smrt slaviti - smrt fašizmu, rekao je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, i istaknuo  da oni ne prave razliku među mrtvima, posebno ne među nedužnim žrtvama odmazdi i istrebljenja.

Kako je rekao, bole smrti nedužnih i u Nebljusima i u Boričevcu i u Suvaji i u Brotni.  Nama su ubijeni Srbi u ustaškim akcijama čišćenja prije ustanka i ubijeni Hrvati u prvim danima ustanka podjednako vrijedni spomena, rekao je i pozvao sve na minutu šutnje, javlja Hina.

Ono u čemu mi pravimo razliku jesu ideje koje su pokretale ustaše i četnike s jedne strane, i partizane s druge strane. Te ideje,  prakse i sredstva i ciljevi nisu bili isti, te je antifašistička tekovina za Srbe u Hrvatskoj najvažnija vrijednost 20. i 21. stoljeća, a onaj tko im odriče antifašizam odriče i opstanak, slobodu i zajedništvo i miran život koji su zajedno s Hrvatima osigurali, rekao je Pupovac.

Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige,  za antifašističku pobjedničku borbu rekao je da i nije najvažnije što je bila pobjedonosna, već što je bila pravedna i u obrani golih života i vrijednosti kao što su sloboda, jednakost i ravnopravno zajedništvo među ljudima.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, kojega su tijekom govora na skupu pjevajući ometale žene, nakon skupa je u izjavi za medije rekao da on ima toliko godina da ga nisu mogle dekoncentrirati takve provokacije  Kako je rekao za takve pojave krivo je i školstvo,  loša edukacija iz povijesti, ali i zadrti nacionalisti, "u zadnje vrijeme profašisti, ustaše, koji koriste ovo vrijeme da bi propagirali ideje koje su sišle s povijesne scene."

Također je rekao da je policija u tri minute trebala riješiti postavljanje šatora A HSP-a  na tako povijesnom mjestu. Pohvalio je što je policija zabranila dijelu prosvjednika da dođu  Srb u majicama s ustaškim obilježjem.

Za prosvjednu notu Srbije na revidiranu presudu nadbiskupu Stepincu, Mesić je rekao da je presuda ishitrena, jer  suđenje je bilo javno, saslušane stotine svjedoka i pročitane tisuće dokumenata, a sada, ne ulazeći u to je li Stepinac kriv ili nedužan, sudac Turudić za pola sata donosi odluku.

Antifašističkom skupu u Donjem Srbu prisustvovalo je tristotinjak antifašista iz raznih dijelova Hrvatske te Republike Srpske; položeno je mnoštvo vijenaca, a  osim Mesića, Pupovca i Pusića, govorili su i partizan Milan Surla, predstavnik zadarskih antifašista Nikola Budija i predstavnik općine Gračac Nikola Tankosić

S dva sata zakašnjenja oko 13 sati, nedaleko skupa  ispod spomeniku ustanku naroda Like  održan je  kontraskup na kojem je bio i Dražen Keleminec, predsjednik  A HSP, unatoč sudskoj zabrani dolaska u Srb.

Novinarima je rekao da ga je policija tri puta htjela spriječiti na putu za Srb. No budući da su tada sjeli na cestu i ometali promet na kraju su ga pustili, kaže.  Smatra da je tome tako samo zbog nazočnosti mnogih medijskih kuća.

Upitan tko su prosvjednici, osim njegove stranke A HSP, Keleminac je rekao da su to pravaši, dragovoljci, domobrani i "hosovci".

Keleminec je također pitao je li  ovo Hrvatska kada oni ne mogu u majcama HOS-a u kakvima su se borili u Domovinskom ratu, a drugi mogu s jugoslavenskim zastavama sa zvijezdama petokrakama pod kojima se ubijalo u Škarbrnji, Kijevu, Vukovaru i Ovčari, Dubrovniku, Šibeniku i Slavonskom brodu, te je upitao "je li ovo Hrvatska ili možda Jugoslavija i velika Srbija".

Glasnogovornik  PU zadarske Elis Žodan rekao je Hini da za sada nema ni prekšajnih ni kaznenih prijava, da će se pričekati izvješća policajaca s terena i pregledati snimke,  jer su se snimala oba skupa, te će se odlučiti naknadno što je možda potrebno procesuirati.  No, zaključio je Žodan, većih incidenata ili privođenja nije bilo.

(Fena)

Foto: Cropix

Ne propustite