NOVI DETALJI: Da je državni udar uspio bilo bi proglašeno opsadno stanje

Aktuelno
NOVI DETALJI: Da je državni udar uspio bilo bi proglašeno opsadno stanje
Istanbulska policija je, u okviru istrage pukašaja vojnog udara, otkrila dokument organizacije FETO koji sadrži plan uvođenja "opsadnog stanja".

Istanbulska policija je, u okviru istrage pokušaja vojnog udara, otkrila dokument organizacije FETO koji sadrži plan uvođenja "opsadnog stanja".
Takav plan napravio je pukovnik Cemil Turhan, a odobrio ga je general-major Mehmet Partigoc.

"Sve smjene i imenovanja izvršit će se u skladu s odlukama i ovlastima vijeća za mir u zemlji", navodi se u planu, aludirajući na paralelnu instituciju koja je trebala biti uspostavljena u slučaju da je uspio državni udar, te se dodaje "da nijedna druga odluka osim odluke za vijeća za mir u zemlji neće biti prihvaćena".

tan2016-7-15-223344951-3-620x350

Dalje se navodi da bi, nakon smjenjivanja, došlo do brze akcije, kojom bi se svi "izdajnici domovine" izveli pred sudove.

"Do 3:30 ujutro 16. jula 2016. godine sve zračne baze, luke i granični prijelazi će biti zauzeti. Građanima će biti zabranjen izlazak iz zemlje, dok ne stigne drugačija naredba. Do 12:00 sati nijednom brodu ili bilo kakvom plovilu neće biti dozvoljen izlazak iz luke u kojoj se nalazi. Od 3:30 sati sva plovila obalne straže će preći pod kontrolu jedinice za kontrolu pomorskih snaga", nadovi se u neuspjelom planu puča.

U planu se dalje navodi da su svi guverneri trebali biti razriješeni dužnosti te imenovani novi gradonačelnici Ankare, Istanbula i Izmira.

Druga područja trebala su biti vođena pod odredbama opsadnog stanja. Prema planu, da je puč uspio, za nekoliko dana bi bili imenovani novi dužnosnici na svim nivoima vlasti.
Pored toga, u planu se navodi da bi sve aktivnosti političkih stranaka bile ugašene, uspostavljena kontrola nad svim policijskim snagama.

Zapovjednici postavljeni u okviru uspostave opsadnog stanja bi pomno pratili i koordinirali rad civilnih vlasti. Na kraju, prema planu pučista, sudije su, isto tako, trebale biti imenovane prema opsadnom stanju.

gettyimages-576538554

Ne propustite