Jedan na jedan sa Darkom Planinićem: Kruna karijere je igranje na Olimpijadi

Košarka
Jedan na jedan sa Darkom Planinićem: Kruna karijere je igranje na Olimpijadi
Darko Planinić je centar reprezentacije Hrvatske, i zasigurno najveće otkrovljenje kvalifikacija za natjecanje na Olimpijskim igrama u Rio de Janieru.

Darko Planinić je centar reprezentacije Hrvatske, i zasigurno najveće otkrovljenje kvalifikacija za natjecanje na Olimpijskim igrama u Rio de Janieru.

Upravo ovaj igrač Vatrenih je pristao eksluzivno za naš portal predstaviti rezime svoje karijere, kao i podijeliti osjećaje nakon plasmana na Olimpijadu, te iznijeti svoja očekivanja od iste.

ŠIROKI, MACCABI, CIBONA, BUDUĆNOST I LABORAL KUTXA

Iako veoma mlad, ovaj Hrvatski reprezentativac ima pozamašan broj titula na svom kontu, vjerovali ili ne ukupno deset.

Svoju karijeru ali i nastavak iste Darko je prokomentarisao na sljedeći način.

''Imao sam jedinstvenu sreću, te sam bio u ekipama koje su uvijek imale šampionske ambicije, i bili su gladni za trofejima. Dobio sam priliku da osvojim trefeje i to sam i ostvario, jer kada pogledaš karijeru, uspješnost iste se mjeri po osvojenim trofejima.'' rekao je Planinić i dodao svoje viđenje sezone u Laboralu, za koji je nastupao u prethodnoj sezoni, ali prokomentarisao je i nastavak karijere.

''Sa Laboralom sam imao odličnu sezonu, nismo se domogli trofeja, ali smo pružali odlične partije. Ja ne ostajem u Laboralu, trenutno razmatram nekoliko opcija, ali imam još dugo vremena, tako da sada ne želim da se preopteretim traženjem novog kluba.''


KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE U RIO DE JANIERU

Planinić nije bio u prvom planu selektora Aleksanra Petrovića, ali naknadni poziv je iskoristio na fenomenalan način, jer je uz Šarića upravo on predvodio selekciju Hrvatske u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Rio de Janieru.

''Stvari su se poklopile, za mene je iznenađenje bio poziv u reprezentaciju, ali ja sam to sa zadovoljstvom prihvatio, jer nastupati za reprezentaciju meni predstavlja nešto veliko. Ono što smo napravili u Torinu prije deset dana je zaista nešto veliko, posebno zbog činjenice da čitava javnost koja prati košarku kako u Hrvatskoj, tako i u Svijetu nisu vjerovali da mi možemo doći do plasmana na Olimpijadu, ali mi smo uspjeli, i svi smo jako zadovoljni. Za mene lično kruna karijere će biti nastup na predstojećim Olimpijskim igrama''

PRIPREME ZA OLIMPIJADU U BRAZILU

Vatreni će se 20 jula okupiti u Zagrebu gdje će početi sa pripremama za Olimpijadu, otkrovljenje ovih kvalifikacija je upravo Planinić, i naravno našao je svoje mjesto u 12 najboljih koji će putovati u Rio.

''Idemo tamo da probamo opet napraviti senzaciju, svi spominju Amerikance, ali to nisu samo oni, jer na Olimpijadi sudjelje najboljih dvanaest ekipa iz cijelog Svijeta. Istina je da su oni najveći favoriti, ali mi idemo pokazati se u najboljem svijetlu, nismo još počeli sa pripremama tako da je sada teško prognozirati nešto, moramo prvo sagledati i analizirati ostale ekipe, ali i utvrditi svoj način igre, da bi mogli prognozirati određeni rezultat koji bi mogli ostvariti u Brazilu, uglavnom ponavljam idemo da se pokažemu u najboljem svijetlu, pa ćemo vidjeti kako ćemo proći.'' zaključio je za Novi.ba centar Hrvatske selekcije, Darko Planinić.

Faris DŽAFEROVIĆ

Ne propustite