KOLAČ ZA KOJIM SU SVI POLUDJELI: Evo kako se pravi!

Hljeb i Peciva
KOLAČ ZA KOJIM SU SVI POLUDJELI: Evo kako se pravi!
Ako ga još niste probali znajte da je hrskav i sladak, a dominantan ukus zavisi od toga u šta ste ga uvaljali. Ljepši je vruć, ali i hladan se odlično slaže uz kafu i čaj, mlijeko ili kakao.

Ako ga još niste probali znajte da je hrskav i sladak, a dominantan ukus zavisi od toga u šta ste ga uvaljali. Ljepši je vruć, ali i hladan se odlično slaže uz kafu i čaj, mlijeko ili kakao.

Tijesto:

– 250 mililitara mlakog mlijeka,
– 50 grama šećera,
– 20 grama kvasca,
– jedno jaje,
– 500 grama istopljenog maslaca,
– 500 grama brašna.

Glazuru:

– 250 grama istopljenog maslaca,
– 20 grama šećera.

Priprema:

Svjež kvasac razmutite u tri kašike brašna i malo mlake vode. Ostavite oko pola sata da naraste.
U preostalo brašno stavite jaje i maslac, umijesite i pustite da naraste oko sat vremena. Napravite dugačke trake od tijesta.

Drveni cilindar, na koji ćete zamotati testo, najpre premažite uljem ili maslacem, a zatim spiralno nanesite tijesto oko njega, a potom kao da je reč o oklagiji, valjajte cilindar sa tijestom po stolu kako bi se trake spojile.Uvucite krajeve i pritisnite ih malo dlanovima da se ne bi razdvajali.

Kolač možete da pečete u roštilj rerni, ili na pravom roštolju, tako što ćete vrtjeti cilindar kako bi se tijesto ravnomerno ispeklo.
Tokom pečenja tijesto premažite šećerom i puterom.

Kolač je gotov kada dobije svijetlo zlatnu boju. Uvaljajte ga u mješavinu sitno sjeckanih i mljevenih oraha ili badema, lješnika…

Pošto se “roštiljanje” završi jedan kraj cilindra udarite o tvrdu površinu tako da kolač sklizne, a onda ćete ugledati paru nalik na dimnjak koji se puši. To je sve i onda možete početi sa uživanjem …. Prijatno !

 

Ne propustite