Sutra obilježavanje godišnjice stradanja na Bikavcu

Bosna i Hercegovina
Sutra obilježavanje godišnjice stradanja na Bikavcu
U Višegradu će u ponedjeljak, 27. juna 2016. godine, biti održana komemoracija koja se organizuje s ciljem podsjećanja na stradanja višegradskih Bošnjaka na Bikavcu. Protestna šetnja će se održati u 14:00 sati, a komemoracija i polaganje vijenaca na stratištu u naselju Bikavac u 14:30 sati.

U Višegradu će u ponedjeljak, 27. juna 2016. godine, biti održana komemoracija koja se organizuje s ciljem podsjećanja na stradanja višegradskih Bošnjaka na Bikavcu. Protestna šetnja će se održati u 14:00 sati, a komemoracija i polaganje vijenaca na stratištu u naselju Bikavac u 14:30 sati, saopćeno je iz UDIK-a.

Podsjećamo da se zločin u naselju Bikavac u Višegradu dogodio 27. juna 1992. godine kada je oko 70 višegradskih Bošnjaka zatvoreno u kuću Mehe Aljića. Zarobljeni su najprije opljačkani a potom je kuća zapaljena. Najmlađa žrtva bila je stara samo godinu dana. Za ovaj zločin pravosnažnom presudom u Haškom tribunalu osuđeni su Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora.

Obilježavanju ove godišnjice prisustvovat će i aktivisti Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK).

 

Ne propustite