Na zahtjev studenata da dobiju bolje uslove, direktor odgovorio - TOBE JARABI!

Bosna i Hercegovina
Na zahtjev studenata da dobiju bolje uslove, direktor odgovorio - TOBE JARABI!
Situacija u studentskim domovima, pričaju studenti, nikad gora. Nezadovoljni su kažu svi - i sa svim. Uputili su niz zahtjeva dugogodišnjem direktoru ove Ustanove - međutim, optimisti nisu.

Dvokrevetna soba u jednom od studentskih domova u Sarajevu, uključujući doplatu Kantona, košta skoro 800 maraka. Dakle, 2 kreveta, grijanje na nekih 60%, 2 sata dnevno tople vode, ručak i večera. Za neke sića, međutim za studente, koji su i više nego opterećeni plaćanjem fakultetskih dadžbina  - previše. 
Stoga je neformalna grupa studenata koja se potpisuje kao "Studenti stanari studentskih domova" uputila nekoliko zahtjeva dugogodišnjem direktoru JU Studentski Centar Sarajevo Emiru Kadriću. 

Snižavanje cijena usluge smještaja u studentskim domovima, ukidanje pravila o plaćanju polovine mjeseca jula i septembra, ukidanje troškova prilikom predaje dokumenata za apliciranje u studentske domove ili snižavanje cijene obrade podataka i renoviranje svih zajedničkih kupatila i toaleta u SN Bjelave za vrijeme aktuelne ljetne pauze - zahtjevi su neformalne grupe studenata. 

indira-krijestoracccc


Direktor s druge strane, kratak i jasan - "Studenti koji su to napisali su neformalna grupa i kao takvi ne mogu djelovati. Za to postoji studentsko Udruženje. Dalje, to nisu svi nego par njih i nije mi jasno zašto oni vrše pritisak na mene. Ono što oni traže od mene mogu regulisati samo sa premijerima  pojedinih Kantona, naročito SBK. "

Ipak, ukoliko u roku od 30 dana ne budu ispunjeni njihovi uslovi ova grupa najavljuje proteste. Ovo je prilika da studenti napokon nešto promijene - složni su. 
Međutim, skoro pa nestvaran odgovor uputio je Kadrić studentima -  "Ja ne vidim nijedan opravdan razlog da oni na takav način komuniciraju sa mnom - tobe jarabi, tobestakverula. Nek idu u Travnik da protestuju. 99% studenata je zadovoljno -  ja to odgovorno tvrdim. 

55c32814-438c-4caf-9ef5-45a20a0a0a64-emir-kadric
A koliko je studenata, zaista, zadovoljno biće poznato za nešto manje od 30 dana. No, činjenica je da cijena koju plaćaju nije ekvivalentna uslugama koje dobijaju. Stoga domska opozicija neće odustati - "ukoliko se naši zahtjevi ne ispune - pozivamo sve studente na proteste!" 

Na kraju, možda treba napomenuti, da je aktuelni direktor JU Studentski Centar Emir Kadrić javnosti poznatiji od prošle godine, kada su brojni mediji izvještavali o nepotizmu, ali i finansijskim malverzacijama u toj javnoj ustanovi. 

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo za novi.ba je potvrđeno da je "formiran predmet koji je u fazi prijave protiv Emira Kadrića.  S tim u vezi, provjeravaju se navodi iz prijave kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog djela ili odgovornosti". 
 

 

Ne propustite