Tanja Vuković žena koja zrači srećom

Praktična žena
Tanja Vuković žena koja zrači srećom
Tanja Vuković missica koja ruše sve stereotipe kad su u pitanju modeli. Tanja je pored modelinga izgradila karijeru poslovne žene, a pri tome uskočila i u najslađu ulogu, ulogu roditeljstva.

Tanja Vuković missica koja ruše sve stereotipe kad su u pitanju modeli. Tanja je pored modelinga izgradila karijeru poslovne žene, a pri tome uskočila i u najslađu ulogu, ulogu roditeljstva. 

1. Tanja za početak nam kažite kako ste se snašli kao majka?

Veoma mlada sam postala majka, vjerujem da je to jedan od glavnih razloga zbog kojih sam se jako brzo snašla u ovoj ulozi. Nisam mnogo razmišljala o obavezama koje me čekaju, nisam ni bila svjesna šta zapravo znači biti majka i koliku odgovornost nosi ovaj posao. Znate, kako godine odmiču lista pitanja, strahova, predrasuda je sve duža i duža.

Roditi dijete je hrabrost, velika. Jer, biti majka znači da ste odgovorni za jedno bespomoćno biće, da ste dužni učiti ga o pravim, moralnim vrijednostima. Majka treba biti čvrst emotivni oslonac za život. Biti majka znači da morate biti dobra supruga, dobra domaćica, spremačica, a bogami, u današnja vremena, i obrazovana, uspješna u poslu kojim se baviš, lijepa i dotjerana. Ima li težeg posla od ovog?

Ali, zato nam naša djeca vraćaju višestruko. Bogatiji smo, odnosno, naše bogastvo je nemjerljivo! Oni nas tjeraju da budemo bolji ljudi, dobro razmislimo prije svakog životnog poteza ili, čak, izgovorene riječi, praveći time čist put našoj djeci, put ka tome da sutra budu dobri ljudi, jer u šta gledaš u to se i pretvaraš.

2. Nedostaju li vam scena i modna pista?

Ciljevi i životni prioriteti se mijenjaju u zavisnosti od naše životne dobi i pozicije u kojoj jesmo. Ono što je bilo u mom fokusu prije pet, šest godina, danas sigurno nije. Tako da ni meni ne fali scena, jer je ta ljubav prema njoj pripadala mojim ranim dvadesetim godinama. Danas sam preokupirana drugim ulogama i ciljevima u životu. 

Kažem, ne fali meni scena, ali mi fali to vrijeme, moji istinski prijatelji, raja sa fakulteta, Sarajevo, ćevapi na Baščaršiji, sve ono što me veže za tih par godina života provedenog u Sarajevu. Eto, dušom mi se prolije neka sjeta...Srećom, prijatelji mi fizički nisu tu, ali imam prijateljstva, ona prava, koja svakog dana osjećam u sebi. Hvala „sceni“ na tome, jer je to nešto što je za mene neprocjenjivo. Hvala joj što me naučila da budem sigurna u sebe, hrabra, neustrašiva, borbena, prkosna pred životom, svoja.

0e870bff-9570-434f-82b0-bb758dbd8f9f

3. Prisjetimo se malo izbora za Miss BiH kada ste osvojili tu laskavu titulu, kako ste se osjećali, jeste li očekivali?

Čini mi se da tada nisam ni bila svjesna svoje pobjede, toga šta uopšte predstavlja ta titula i koliku težinu nosi, u pozitivnom smislu, naravno. Danas, kada pogledam snimak moje pobjede u Bihaću iz 2008. godine ili učešća na Miss World, u Johanesburgu, naježim se. Lijepi su to momenti, emotivni i veličanstveni. Svakako da sam ponosna. Bila sam učesnica najglamuroznijeg izbora ljepote u svijetu, izbora sa najdužom tradicijom, koji datira od davne 1951. godine. Miss World je izbor ljepote koji u svom predznaku nosi naziv „ljepota sa svrhom“, i koji svake godine sakupi velike sume novca koji ide u humanitarne svrhe. U tome se ogleda veličina ovog projekta i zaista je za ponos biti dio porodice Miss World.

Svjedoci smo u kojoj mjeri je Bosna i Hercegovina komplikovana država, a to se ogleda u tome da imamo čak tri predsjednika. Zamislite onda kako se ponosite kada samo vi, jedna djevojka , predstavljate boje zastave svoje zemlje. Pri tom, kod nas ima toliko prelijepih djevojaka, ljepših od mene, koje bi isto tako bile odlične predstavnice. Ali, eto, u tom momentu, od prijavljenih sam izabrana ja. Kako ne biti srećna i ne smatrati se privilegovanom?

4. Koliko Vam je u karijeri pomogao izbor za Miss Bosne i Hercegovine?

Završila sam Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i danas radim u skladu sa svojim obrazovanjem. Ako pričamo o toj vrsti karijere, svakako da mi izbor ništa nije pomogao. Koga briga da li ste lijepi i da li ste nekada bili misica?

Moram priznati da mi je pomogao po pitanju afirmacije u društvu, mnogo sam proputovala, ostvarila divna prijateljstva, prošla kroz jedno veliko životno iskustvo na koje danas gledam kao na jednu odskočnu dasku. Susretala sam se i sa predrsudama, moram priznati. U našem društvu ljepota i pamet rijetko mogu biti u direktnoj proporciji. Zato, morala sam ulagati dodatne napore da sebe predstavim kao osobu kojoj nije cilj puko uzgajanje ljepote.

Doduše, danas to ne činim, već osuđujem ljude koji na takav način posmatraju stvari. To znači da su njihovi vidici suženi na najmanji mogući nivo.

5. Šta bi danas poslije niza godina rekli mladim djevojkama koje žele krenuti vašim stopama?

Podržavam ih, ali savjetujem da na to gledaju kao na prolaznu stavku u životu i da zato šire svoje parametre i ulažu u vlastiti intelekt, jer svjetla reflektora se ugase kad-tad. Ljepota bez intelekta je kao porculanska vaza, spolja još uvijek lijepa, unutra prazna. A mnogo je izazovnije imati unutrašnju ljepotu, biti vedrog, pozitivnog duha. Biti nasmijan, dobronamjeran, srdačan. Njegujte navike da ljubite i grlite, srdačno pozdravite, drugima uljepšate dan.

Duboko vjerujte u sebe, jer je to zajedno sa smjelošću da napravite prvi korak, predispozicija za uspjeh. Ali, nije dobra ni pretjerana samodopadnost, već realno sagledajte svoje nedostatke i težite da ih ublažite. Zapamtite, svi ih imamo.

dee7283f-f573-41a6-a69d-4d72af0ba0b3

6. Koliko odgovornosti nosi jedna missica?

Već sam pisala o tome kolika je odgovornost predstavljati svoju zemlju i svoj narod na jednom takmičenju, kakav je izbor za Miss Svijeta. Vi , kao jedna, predstavljate sliku države iz koje dolazite. Sama titula je po sebi atraktivna i prosto privlačite pažnju ljudi, posebno mlađih curica. U tome se i ogleda naša najveća odgovornost, posebno danas kada je u potpunosti poremećen sistem vrijednosti. Smatram da se u medijima treba napraviti više prostora za isticanje pozitivnih primjera. Skromnost, humanost, vedar i nasmijan duh, lijepo i dostojanstveno ponašanje nikada neće „izaći iz mode“, ma koliko se danas propagiralo, upravo, suprotno.

7. Izbor za Miss World je zaista veliki projekat, čini mi se da je u BiH opalo interesovanje za ovakve izbore, ljudi pamte imena poput Njegice Balorde, Irne Smake, Vas ali nove missice nemaju tako veliku medijsku pažnju kao Vi nekad. Šta mislite zašto je to tako?

Evidentno je da je opala popularnost ovog izbora u našoj zemlji. Nažalost, svjedoci smo teškog stanja u kome se nalazi naša zemlja, koja kaska po mnogo čemu. Smatram da je do ovakvog stanja dovela nerješenost mnogo važnijih pitanja, poput globalizacije i uticaja finansijske ekrize na društvo, drugih problema koji vise nad našim glavama. Mnogo važnija, egzistencijalna pitanja nisu rješena, pa kako onda da u centru pažnje bude jedan izbor ljepote? Voljela bih da se stanje popravi i da se opet, kao nekada, vratimo pred male ekrane i sa radošću propratimo izbor za Miss Svijeta i svi skupa podržimo našu predstavnicu.

07576a53-19b5-4222-afbe-8c0a22ebe321

8. Ko je danas Tanja Vuković, privatno i poslovno?

Radim sve ono što i druge žene. Sa posla trčim kući da čistim, perem, peglam, kuvam, dočekujem, ispraćam. Majka sam, supruga. Tradicionalna. Brzopleta. Eto, volim biti i dotjerana, njegovana.U stvari, ja sam žena sa svim manama ovog svijeta.

9. Za kraj otkrijte čitateljima novi.ba vaše planove za budućnost?

Odavno ne pravim nikakve planove jer sam na svojoj koži osjetila kako život zna sačekati iza ćoška i iznenaditi vas, žestoko podapeti.  Želim samo zdravlja.

Ne propustite