Grčka torta s plazmom, čokoladom i orasima

Deserti
Grčka torta s plazmom, čokoladom i orasima
U duboljoj posudi umutiti 7 bjelanaca pa postepeno dodavati 11 kašika šećera, a na kraju umiješati 7 kašika mljevenog keksa 'plazma'.

Sastojci:

Za kore

- 14 bjelanca
- 22 kašike šećera
- 14 kašika mljevenog keksa 'plazma'

Za fil 1

- 14 žumanaca
- 250 grama šećera
- 100 grama čokolade za kuhanje
- 200 grama sjeckanih oraha
- 200 grama lomljene 'plazme'

Za fil 2

- 5 kašika kristal šećera
- 5 kašika brašna
- 1/2 litre mlijeka
- 250 grama putera
- 250 grama šećera u prahu
 

Za dekoraciju: šlag

Pripremanje:

Kore

1. U duboljoj posudi umutiti 7 bjelanaca pa postepeno dodavati 11 kašika šećera, a na kraju umiješati 7 kašika mljevenog keksa 'plazma'.
2. Pripremljenu masu staviti u kalup za torte, prekriven papirom za pečenje pa peći oko 30 minuta. Na isti način napraviti još jednu koru.

Fil 1

1. Umutiti žumanca sa šećerom, pa dodati otopljenu čokoladi, sjeckane orahe i lomljenu 'plazmu'. Sve promiješati pa ostaviti u frižider da se stegne,

Fil 2

1. Pomiješati šećer, brašno i mlijeko, pa kuhati miješajući sve dok se masa ne zgusne.
2. Posebno umutiti puter i šećer u prahu, pa sjediniti sa ohlađenim pudingom.

Finalni postupak

1. Prvu koru vratiti u kalup za tortu, premazati polovinom fila od pudinga. Kada se on stegne, nanijeti braon fil, a preko njega opet fil od pudinga.
2. Preko nanijetih filova staviti drugu koru, pa premazati umućenim šlagom i dekorisati po izboru.

 

(Recept objavljen u časopisu Dobra Hrana, broj 4.)

Ne propustite