Najbolje serije 80-ih: "Na tajnom zadatku" (1984)

Sjećate li se
Najbolje serije 80-ih: "Na tajnom zadatku" (1984)
"Na tajnom zadatku" ("Cover Up") je bila američka akcijska serija koja se premijerno počela prikazivati 1984. U glavnim ulogama se pojavljuju Jennifer O'Neill, Jon-Erik Hexum, Antony Hamilton i Richard Anderson.

"Na tajnom zadatku" ("Cover Up") je bila američka akcijska serija koja se premijerno počela prikazivati 1984. U glavnim ulogama se pojavljuju Jennifer O'Neill, Jon-Erik Hexum, Antony Hamilton i Richard Anderson.

Zaplet počinje oko modnog fotografa Danny Raynolds kojoj se život mijenja nakon iznenadne smrti njenog supruga. Tada otkriva kako je on u stvari bio agent CIA-e. Kada otkrije da je on ubijen, ona unajmljuje Macka Harpera, bivšeg pripadnika specijalne jedinice, kako bi joj pomogao da pronađe muževe ubice.

Henry Touler, šef njenog muža, nudi joj posao koji je obavljao upravo njen muž. Danny se pretvara da je ženski fotograf, a Mack dobija ulogu njenog modela. Nakon smrti glumca Jon-Erik Hexum koji je igrao ulogu Macka, njegovo mjesto zauzima novi glumac Antony Hamilton koji glumi Jacka Strikera njenog novog pomoćnika i novog manekena "na tajnom zadatku".

U pauzi između snimanja na setu serije 12. oktobra 1984., Jon-Erik Hexumu (1957-1984) je postalo dosadno jer je snimanje kasnilo. Počeo je igrati ruski rulet s onim što je smatrao da je bezopasni rekvizit u obliku pištolja Magnum 44 koji je u šali stavio na sljepoočnicu i povukao okidač. 

Istina je da je ruski rulet igrao s ćorcima, ali ga je to ipak koštalo glave. Naime, Hexum nije znao da svaki ćorak koji se ispali iz neposredne blizine može ozbiljno povrijediti čovjeka, jer takav metak sadrži mali dio od hartije čija je funkcija da barut zadrži u čahuri. Kad pištolj napunjen ćorkom opali, taj papirnati dio izleti iz cijevi. Inače, to nije opasno, jedino u slučaju ako sebi prislonite pištolj na sljepoočnicu, što je glumac nažalost učinio, ne znajući za posljedice. Udarac papirnatog punjenja bio je dovoljno snažan da Heksumu izazove teško moždano krvarenje. Povrede su bile teške i podlegao im je. Bilo mu je samo 26 godina. Hexum je bio donator organa koji su nakon njegove smrti spasili čak 5 života!

Jennifer O'Neill (68) je kritikovala producente serije "Na tajnom zadatku" da su ih izrabljivali, da se serija snimala i po 18 sati dnevno, te da je Hexum bio hronično preumoran. Napravila je i paralelu, koliko se sve od tih godina promijenilo, od glumačkih honorara, koji su danas otišli u nebesa, do toga da su današnje zvijezde, super razmažene i da ne snimaju više od 5-6 sati dnevno. Privatno, Jennifer se udavala čak 9 puta; sa jednim mužem se dva puta vjenčavala i dva puta razvodila. Ima 4 djece. 

Antony Hamilton (1952-1995) je bio glumac, maneken, plesač i baletan koji je u seriji zamjenio nesretno preminulog Hexuma. Nažalost, i on je umro 10-ak godina poslije nakon upale pluća uzrokovane virusom SIDA-e. 

Richard Anderson (89) je američki tv i filmski glumac. U seriji je glumio Toulera, CIA šefa. 

Ova serija je proslavila pjesmu Bonnie Tayler "Holding Out For A Hero" (koja se 'vrtila' u špici). Pjesmu u originalu izvodi Bonnie, ali je u uvodnoj špici serije pjeva E.G. Daily, tadašnja djevojka glavnog glumca serije Hexuma.

Serija je emitovana samo jednu sezonu, jer je nakon Hexumove pogibije opala gledanost.

Ne propustite