Prijedorski logoraši krenuli u Hag: Presuda Karadžiću trebala bi stvoriti veće povjerenje među građanima

Bosna i Hercegovina
Prijedorski logoraši krenuli u Hag: Presuda Karadžiću trebala bi stvoriti veće povjerenje među građanima
Predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine Jasmin Mešković izjavio je danas u Prijedoru da očekuje da bi presuda koju će za dva dana Haški tribunal izreći Radovanu Karadžiću, trebala da stvori jednu vrstu većeg povjerenja među njenim građanima

 Predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine Jasmin Mešković izjavio je danas u Prijedoru da očekuje da bi presuda koju će za dva dana Haški tribunal izreći Radovanu Karadžiću, trebala da stvori jednu vrstu većeg povjerenja među njenim građanima, javlja Anadolu Agency (AA).

On je rekao da očekuje maksimalnu presudu Radovanu Karadžiću i naglasio da je za Bosnu i Hercegovinu interesantnije i bitnije da se dokaže da je na cijelom njenom prostoru izvršen genocid.

"Ono što svakako želimo je to da u presudi bude konstatovano da je genocid bio organizovan, sistematski planiran, nažalost dobro izveden, sve sa ciljem uništavanja nesrpskog naroda", rekao je on.

prijedor1

Mešić je napomenuo da je među građanima u BiH sve više podjela i to naročito među mladima i dodao da u prilog tome govori i posljednji događaji kao što su postrojavanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu, kao i otvaranje njihove kancelarije u Prijedoru, odnosno studentskih domova na Palama koji su nazvani po Radovanu Karađiću.

On je sa logorašima iz cijele Bosne i Hercegovine na proputovanju za Hag stigao i u Prijedor, gdje su im se pridružilo i nekoliko logoraša iz prijedorskih logora.

Televizijski snimci iz prijedorskih ratnih logora Omarska i Trnopolje i stravične torture koje su vršene nad zatočenicima su bili povod za osnivanje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu.

Kroz prijedorske logore prošlo je oko 32 hiljade logoraša, od kojih njih nešto više od hiljadu nije doživjelo njihovo zatvaranje.

"Mogu pričati o logorima Omarska i Manjača u kojima sam bio. To je bila velika patnja. Psihička tortura je bila gora od fizičke, jer gledaš svoje dijete od 16 godina pored sebe, gledaš kako sakate i ubijaju ljude. Nekoliko puta sam bio pretučen, a svi oni koji su u logoru Omarska činili stravične zločine, završili su u Hagu, a neki će pored Haga, završiti i na Sudu Bosne i Hercegovine", izjavio je za Anadolu Agency bivši logoraš Rezak Hukanović.

On je rekao da se nakon 24 godine od osnivanja prijedorskih logora sve više postavlja pitanje da li je to uopšte trebalo.

prijedor

Govoreći o predstojećoj presudi Karadžiću, rekao je da ne postoji kazna koja bi se njenu trebala izreći i koju je zaslužio ako se utvrdi da je kriv.

Naglasio je da nije pravnik, ali da kao običan čovjek smatra da je Karadžić kriv.

"Mi smo naprosto osuđeni da živimo jedni pored drugih i ne moramo biti prijatelji u onom smislu kakvi smo nekad bili, mada ja jesam za takvu varijantu, jer imam prijatelja Srba i to dragih. Mislim da većina ljudi slično razmišlja kao ja, dok su političari drugačiji, jer držanje tenzija njih održava na vlast i oni se time bave", rekao je on.

Bivši logoraš Fikret Alić je rekao da očekuje da će se Radovanu Karadžiću izreći doživotna robija

"Ako njega osude svijet bi trebao konačno da shvati da se ovdje desio zločin. Ubijeno je dijete, čovjek i čovječanstvo. Trebalo bi ga osuditi da se to više nikom ne bi desilo", kazao je on.

Dodao je da ga je iznenadilo i razočaralo ponašanje Gradskog odbora Boračke organizacije Prijedor koja je u prostorijama nekadašnjeg logora u Trnopolju nedavno otvorilo sobu posvećenu poginulim borcima i napomenuo da su takvim činom vrijeđaju bivše logoraše i ne vodi bržem pomirenju i toleranciji.

Ne propustite