Virusni gastroenteritis: Ko obolijeva?

Priručnik bolesti
Virusni gastroenteritis: Ko obolijeva?
Virusni gastroenteritis ili želučana gripa je crijevna infekcija karakterizirana vodenastim proljevom, trbušnim grčevima, mučninom ili povraćanjem, a ponekad i temperaturom.

Šta je GASTROENTERITIS?

Virusni gastroenteritis ili želučana gripa je crijevna infekcija karakterizirana vodenastim proljevom, trbušnim grčevima, mučninom ili povraćanjem, a ponekad i temperaturom.
Najčešći način razvoja virusnog gastroenteritisa je kontakt sa zaraženom osobom ili konzumacija zaražene hrane ili vode. Ako ste inače zdravi, vjerojatno ćete se oporaviti bez komplikacija, no za dojenčad, starije osobe i osobe s kompromitiranim imunološkim sistemom, virusni gastroenteritis može biti smrtonosan.

Koji su UZROCI?

Virusni gastroenteritis se najčešće prenosi putem kontaminirane hrane ili vode, ili ako dijelite posuđe, ručnike ili hranu s nekim tko je zaražen.
Virusi koji mogu izazvati gastroenteritis uključuju:

•    Rotavirus – djeca se obično zaraze kada prste ili kontaminirane predmete stavljaju u usta. Odrasli zaraženi rotavirusom nemaju simptome, ali još uvijek mogu širiti virus. U nekim je zemljama dostupno cjepivo, i čini se kako je učinkovito u sprječavanju teških simptoma.
•    Norovirus – ovim virusom mogu biti pogođena i djeca i odrasli, a najčešće se širi među ljudima u skučenim prostorima, putem kontaminirane hrane ili vode.

Koji su SIMPTOMI?

Iako se obično naziva želučana gripa, gastroenteritis nije isto što i gripa. Stvarna gripa (influenca) utječe na vaš dišni sustav, tj. nos, grlo i pluća. Gastroenteritis, s druge strane, napada crijeva, uzrokujući znakove i simptome kao što su:

o    vodenasti proljev (rijetko stolica sadrži sluz ili krv) koji kod rotavirusa traje 3-5 dana, kod virusa Norwalk 1-2 dana, a kod adenoviroze 1-2 tjedna).
o    grčevi u trbuhu
o    povraćanje u 90% bolesnika, a izraženije je u djece
o    mučnina

Dodatni simptomi koji mogu biti povezani s bolešću:

o    glavobolja
o    gubitak težine
o    povraćanje krvi
o    pretjerano znojenje
o    hladno-vlažna koža
o    bol u mišićima (mialgija)
o    ukočenost zglobova
o    inkontinencija
o    temperatura iznad 39 °C u 30% oboljelih
o    drhtavica
o    slabi apetit

Ko obolijeva?

Rotavirusi uzrokuju teške gastroenteritise kod dojenčadi i male djece. Teška dehidracija i smrt može nastupiti u grupi djece mlađe dobi. Virus uzrokuje 50% hospitalizacija djece s proljevima. Uglavnom do treće godine života većina je djece stekla protutijela na taj virus. Gastroenteritis najčešće pogađa mlade, starije osobe i ljude s oslabljenim imunološkim sistemom. Učestalost je dvoje od hiljadu ljudi.

LIJEČENJE

Cilj liječenja je nadomještanje tekućine i elektrolita (soli i minerala) izgubljenih proljevom. Antibiotska terapija nije učinkovita kod virusnih oboljenja. Općenito se ne primjenjuju lijekovi protiv proljeva, tzv. antidijaroici jer oni mogu produžiti infekciju. Mjere samoliječenja kako bi se izbjegla dehidracija uključuju uzimanje otopine elektrolita (oralna rehidracijska tekućina koja se može kupiti u slobodnoj prodaji) kako bi se nadomjestila tekućina izgubljena proljevom što je osobito važno kod male djece. Kako je rizik od dehidracije veći kod dojenčadi i male djece, roditelji moraju pažljivo pratiti broj pelena koje su promijenili dnevno kada je dijete bolesno. Soda i obična voda ne nadomještaju elektrolite potrebne djeci koja su dehidrirala od povraćanja i proljeva. Promjena prehrane obično će koristiti kod djece s proljevima dok proljev ne stane. Ne treba jesti jako masnu, slatku i začinjenu hranu. Treba djetetu strpljivo davati male količine mlakog čaja od šipka ili pravog čaja. Bolesnici s proljevima koji zbog mučnine nisu u mogućnosti uzimati tekućinu na usta možda će trebati infuziju, posebno mala djeca. Budite strpljivi s djecom i nudite im često manje količine ohlađenog čaja od šipka. Dijete može jesti uobičajenu hranu samo ne jako masnu i slatko. Osobe koje uzimaju diuretike moraju biti pažljivi kod proljeva i možda će morati prestati uzimati diuretike za vrijeme akutne faze proljeva. (Uvijek je potrebno savjetovati se sa liječnikom prije nego se prekine terapija propisanog lijeka).

Ne propustite