Vodene kozice: Simptomi i liječenje

Priručnik bolesti
Vodene kozice: Simptomi i liječenje
Vodene kozice ili varičele su vrlo zarazna, obično blaga osipna dječja bolest uzrokovana virusom varičele-zostera.

Šta su VODENE KOZICE?

Vodene kozice ili varičele su vrlo zarazna, obično blaga osipna dječja bolest uzrokovana virusom varičele-zostera. Isti virus uzrokuje herpes zoster (bolest koju karakterizira ograničeni osip određenoga dijela tijela /tzv. dermatom/ koju prate bolovi ili osjećaj žarenja i pečenja na zahvaćenom području). Vodene kozice se prenose kapljičnim putem odnosno izravnim dodirom sa zaraženom osobom. Prenošenje bolesti na druge moguće je od dva dana prije pojave osipa, pa do šest dana nakon izbijanja prvih mjehurića. Međutim, opasnost od zaraze postoji sve dok se mjehurići u potpunosti ne pretvore u kraste i osuše.

vodene-kozice

Koji su UZROCI?

Vodene kozice akutna su zarazna bolest prije svega dječje dobi, a uzročnik je varičela-zoster virus iz porodice herpesvirusa. Bolest se javlja isključivo kao posljedica prve infekcije virusom i u pravilu je kratkog i dobroćudnog tijeka.

Koji su SIMPTOMI?

Vodene kozice su zarazna bolest koja se najčešće javlja kod djece, a iznimno i kod odraslih osoba. Uzročnik ove bolesti je virus varicella zoster, koji spada u skupinu herpes virusa i iznimno je zarazan, a osobito u prvim danima. Iz ovog razloga, varicella najčešće nastupa epidemijski. Nakon preboljene bolesti razvija se doživotna imunost, no sekundarna aktivacija virusa kod odraslih može uzrokovati herpes zoster. 

Vodene kozice se prenose kapljičnim putem odnosno izravnim dodirom sa zaraženom osobom. Prenošenje bolesti na druge moguće je od dva dana prije pojave osipa, pa do šest dana nakon izbijanja prvih mjehurića. Međutim, opasnost od zaraze postoji sve dok se mjehurići u potpunosti ne pretvore u kraste i osuše.

vodene-kozice-1

Inkubacija kod vodenih kozica može varirati od 10 do 23 dana. Prvih nekoliko dana simptomi su obično slabog intenziteta, osobito kod djece, dok je kod odraslih osoba bolest nešto jače izražena.

• bolovi i temperatura (dan prije osipa)
• osip na prsima, leđima, ramenima, vlasištu i drugim dijelovima tijela
• lezije u ustima, vagini, rektumu, očima ili drugim sluznicama
• osip se nakon nekoliko sati pretvara u vodenaste mjehuriće
• nakon dva do četiri dana mjehurić pukne i stvore se kraste
• kraste s vremenom postaju sve tamnije
• kraste otpadnu u roku od 9 do 13 dana
• svrbež može biti i vrlo jak

LIJEČENJE

Opće metode ublaživanja svrbeža koji nastaje zbog osipa uključuju kupku u mlakoj vodi u koju se doda nekoliko zrnaca hipermangana (kalijeva permanganata) da otopina bude blijedo ružičasta. Hipermangan možete nabaviti u apoteci. Pripravci s lokalnim djelovanjem koji se mogu kupiti bez recepta u apoteci, antihistaminici, ili drugi losioni koji sadrže kamfor, mentol ili fenol također mogu pomoći. Nanose se u malim količinama samo na zahvaćena mjesta. Nokte treba podrezati kako bi se spriječilo stvaranje ogrebotina zbog češanja, koje se naknadno mogu inficirati. Djetetu možete na ruku staviti laganu pamučnu ili flanelastu rukavicu kako biste spriječili češanje (ruke nipošto ne smijete vezati!). Izbjegavajte upotrebu acetilsalicilne kiseline! Upotreba acetilsalicilne kiseline za vrijeme virusne bolesti, naročito vodenih kozica, povezuje se s rizikom nastanka Reyovog sindroma. Za snižavanje temperature radije koristite paracetamol (Plicet). Za nesanicu se može prepisati sedativ. Lijek aciklovir dobio je odobrenje američkog FDA-a za liječenje vodenih kozica kod djece nakon druge godine života, ali se on uglavnom koristi kod tinejdžera jer je bolest intenzivnija kod te dobne skupine. Lijek bi trebao ublažiti simptome vodenih kozica, posebice kod starije djece i tinejdžera ako se uzme u roku od 24 sata nakon pojavljivanja osipa. Također se može propisati kod težih slučajeva ili kod pacijenata s imunosupresivnom terapijom. Djeca ne bi smjela ići u školu ili vrtić dok se svi mjehurići ne raspuknu i pretvore u kraste, i dok se ne osjećaju dovoljno dobro da mogu sudjelovati u normalnim aktivnostima.

 

Ne propustite