Varikozne vene - šta možete učiniti?

Priručnik bolesti
Varikozne vene - šta možete učiniti?
Varikozne vene su proširene površinske vene, obično na nogama, u kojima su zalisci postali nedovoljno funkcionalni što rezultira time da, ovisno o položaju nogu, krvni protok može postati i obrnuti.

Šta su VARIKOZNE VENE?

Varikozne vene su proširene površinske vene, obično na nogama, u kojima su zalisci postali nedovoljno funkcionalni što rezultira time da, ovisno o položaju nogu, krvni protok može postati i obrnuti. Kao i arterije, vene su slično građene, ali za razliku od arterija imaju sitne zaliske u unutrašnjosti kako bi spriječile da se krv vraća nazad prema arterijama. Ukoliko zalisci ne funkcioniraju  kako treba, pogođena je cirkulacija, krv se nakuplja u venama na nogama i one se šire.

Koji su UZROCI?

Ne zna se točno koji je uzrok varikoznim venama, ali vjerojatno se radi o oslabljenim stijenkama površinskih vena. Ta slabost može biti nasljedna. Vremenom, ta slabost dovodi do gubitka elasticiteta vena. Vene se napinju i postaju dulje i šire. Da bi ostale na istom mjestu koje su zauzimale kada su bile normalne, vene postaju vijugave (tortuotične), pa imaju zmijoliki izgled izbijajući potkožno, nadižući kožu, gdje postaju jasno vidljive.

varikozne-vene

Koji su SIMPTOMI?

Simptomi bolesti nisu uvijek povezani s veličinom i stupnjem varikoziteta vena, što znači da jako zahvaćena noga može biti asimptomatska, ali isto tako mali varikoziteti mogu biti izrazito bolni. Osim bolova, mogu se javiti i umor ili osjećaj topline, a tegobe se olakšavaju podizanjem noge ili nošenjem elastičnih čarapa. U početku varikoziteti ne moraju biti vidljivi, iako su napete i palpabilne (može ih se opipati pod prstima). Kasnije se povećavaju i izbijaju potkožno, te postaju izrazito vidljive. Od komplikacija može nastati ulceracija (površinski razdor tkiva).

prosirene-vene

LIJEČENJE

Varikozne vene se ne mogu izliječiti, ali se liječenjem olakšavaju simptomi, poboljšava izgled i sprječavaju komplikacije. Podizanje nogu prilikom ležanja ili dizanje nogu na stolicu pri sjedenju ublažava simptome varikoznih vena, ali ne sprječava nastanak i širenje vena. Varikozne vene koje nastanu za vrijeme trudnoće obično nestaju 2 do 3 tjedna nakon poroda, pa ih ne treba liječiti.

Elastične čarape (ili hlače) pritišću vene i sprječavaju napinjanje i ozljede. Ljudi koji ne žele kirurško liječenje, liječenje injekcionom terapijom ili koji imaju neko drugo medicinsko stanje koje priječi primjenu navedenih terapija, mogu izabrati nošenje elastičnih čarapa.

 

 

Ne propustite