SIMPTOMI I PROCES LIJEČENJA

Šta je PCOS?

Objavljeno:07.03.2016 - 22:35
A A A Times Arial

Šta je PCOS?

Sindrom policističnih jajnika je skup simptoma kojeg karakterišu jajnici, s brojnim folikularnim cistama, poremećaji menstrualnog ciklusa, pojačana dlakavost, pretilost, akne, poremećena tolerancija glukoze i smanjena otpornost ciljnih organa na inzulin. Svi ovi simptomi ne moraju bit prisutni da bi se postavila dijagnoza.

Uzrok bolesti

Postoje različiti uzroci koji mogu dovesti do nastanka policističnih jajnika. Posljednjih godina uočena je povezanost PCOS i povišene razine inzulina. Inzulin je hormon kojeg izlučuje gušterača a zaslužan je za regulaciju glukoze u krvi. Povećane vrijednosti inzulina stimulišu jajnike, koji počinju proizvoditi muški hormon testosteron. On je zaslužan za pojavu akni, pojačanu dlakavost i eventualno gubitak kose. Stvara se pretpostavka za nastajanje šećerne bolesti..

LIJEČENJE

Liječenje sindroma je vrlo individualno, što zavisi od dobi bolesnice, poremećaju ciklusa, razini inzulina i želji za trudnoćom. Ako su bolesnice povećane tjelesne težine, dobro je riješiti se prekomjernih kilograma jer se mnogi simptomi poprave nakon regulisanja tjelesne težine. Čak i kod normalne tjelesne težine dobro je smanjiti unos ugljikohidrata i umjereno vježbati. Sindrom policističnih jajnika ne može se u potpunosti izliječiti već samo držati pod kontrolom.