Križobolja - bol u leđima

Priručnik bolesti
Križobolja - bol u leđima
Procjenjuje se da oko 80% populacije tokom života ima barem jednom bolove u križima ili donjem dijelu kralješnice.

Šta je to KRIŽOBOLJA?

Procjenjuje se da oko 80% populacije tokom života ima barem jednom bolove u križima ili donjem dijelu kralješnice. Može se reci da je križobolja postala veliki zdravstveni problem jer je najčešći uzrok izostanka sa posla ili bolovanja.  U narodu su rašireni mnogobrojni nazivi, od kojih je poznatiji lumbago, a jedan od popularnih naziva hexenschus ili vještičji ubod govori o naglom nastanku i karakteru bolesti. 

Kralješnica je komplicirani anatomski sklop kralješaka (od kojih su 7 vratnih, 12 prsnih i 5 slabinskih pokretni), hrskavičnih međukralješničkih kolutova koji omogućuju pokretanje kralješaka, a povezana je s brojnim mišićima, živcima, krvnim žilama i ligamentima, tvoreći glavni noseći sklop tijela. Omogućuje nam uspravni stav, a kralješci poredani u cijev oblikuju zaštitni kanal kroz koji prolazi leđna moždina i korijeni živaca za ruke i noge. Stoga je zbog svoje mnogostruke funkcije kralješnica izložena stalnom mehaničkom djelovanju, pa može doći do prenaprezanja i istrošenosti.

krizobolja-1

Koji su UZROCI?

Osim suvremenog, nezdravog  načina življenja, i neprilagođenost uspravnog stava kralježnice prekomjernim opterećenjima dovodi do poremećaja u slabinskom dijelu. Uzroci boli u križima najčešće su kombinacije čimbenika koji povećavaju rizik od ozljede: starenje, osteoporoza, hernijacija diska, slabost leđnih mišića, fizički napori, debljina, ali i prirođene bolesti, tumori kralježnice i organa u zdjelici i izvan nje. Veza između meteoroloških prilika i bolesti datira još od Hipokrata (400 god. prije Krista). Jednako mogu utjecati makroklimatski (promjene vremena) i mikroklimatski (radno okruženje) faktori. Na promjene vremena osjetljivo je čak do 87% ljudi (meteoropati), kada osjećaju jače i učestalije tegobe, žene više od muškaraca. 

Koji su SIMPTOMI?

Simptom je bol u slabinskom dijelu kralješnice koja može nastati naglo ili postepeno, biti lokalizirana u donjem dijelu kralješnice ili se širiti u jednu ili obje noge, te pojasastog tipa prema naprijed. Moramo voditi računa o početku bolesti (nagao, postepen), ozljeđivanju, podizanju tereta i trajanju tegoba. Važna nam je informacija o postojanju sličnih tegoba ranije i drugim zdravstvenim poremećajima kralješnice, općem zdravstvenom stanju, te značajkama boli (mjesto najžešće boli, uzročna veza s opterećenjem i rasterećenjem, širenje boli u noge i zahvaćenost, bol pri napinjanju - kašljanje, kihanje, smijeh, stolica; promjene osjetljivosti kože, razdoblja bolnosti i smanjenja bolova).

LIJEČENJE

O kliničkoj slici i intenzitetu bolova te pokretljivosti ovisi način liječenja. Prije svega treba slušati signale tijela i naći najadekvatniji položaj u kojem su bolovi najmanji, raditi vježbe istezanja (nikako vježbe snage) do granice boli, stavljati ledene obloge (pri akutnim i oštrim bolovima) ili grijati. Svrha je otkloniti uzrok bolesti - okolne štetne podražaje, suzbiti bol i spriječiti ponavljanje bolesti. Bilo bi najbolje uzrok križobolje otkriti prije početka liječenja, ali često to zbog vrlo jakih bolova nije moguće. Liječenje u početnom stadiju može biti poštedno i operativno. Najvažnije je ukloniti bolesnika od utjecanja provocirajućih činitelja koji uzrokuju bol. 

 

Ne propustite