Rak želuca - prvi simptomi i ishrana

Priručnik bolesti
Rak želuca - prvi simptomi i ishrana
Želudac se nalazi između jednjaka i tankog crijeva, te predstavlja najširi dio probavne cijevi.

Šta je KARCINOM  ŽELUCA?

Želudac se nalazi između jednjaka i tankog crijeva, te predstavlja najširi dio probavne cijevi. U želucu  počinje probava. Karcinom želuca ima najznačajnije mjesto među svim dobroćudnim i zloćudnim tumorima. Pod nazivom rak želuca podrazumijeva se adenokarcinom. To je tumor koji potječe od žljezdanih ćelija sluznice želuca i zauzima 95% među svim zloćudnim tumorima želuca. Ostali rjeđi oblici uključuju limfome (potječu od ćelija limfnog tkiva) i sarkome (potječu od ćelija vezivnog tkiva u koje spadaju mišići, masno tkivo i krvne žile). 

rak-zeluca-simptomi

Vrste tumora želuca?

Na osnovu izgleda tumora, razlikujemo protrudirajući ili gljivasti, ulcerativni (ima izgled popur čira), šireći rak koji se površinski širi duž sluznice, te miješani oblik. Rak želuca se češće javlja na izlaznom dijelu želuca (antrum) i na donjoj trećini tijela želuca. 

Koji su UZROCI?

Rak želuca može biti posljedica uticaja okoliša i štetnih tvari iz prehrane. Najčešće se radi o dimljenoj i preslanoj hrani (meso i riba), voda u kojoj ima nistrata, te držanje hrane u sobnoj temperaturi. Takođe, pušači i alkoholičari su u većem riziku od obolijevanja od raka. Povećan rizik od nastanka postoji i kod osoba koje imaju neke bolesti želuca, kao što je npr. atrofični gastritis i perniciozna anemija. Neke studije navode veću učestalost kod osoba koje imaju krvnu grupu A u odnosu na krvnu grupu O, no ona je svega nekoliko postotaka veća. Mnoge studije pokazuju da konzumiranje hrane koja sadrži C-vitamin i beta-karoten, kao što su svježe voće i povrće, te crni kruh, smanjuje rizik.

Koji su SIMPTOMI?

U ranom stadiju teško je uočiti neke promjene, međutim oboljele obično muče netipične tegobe koje traju duže vrijeme. Česti simptomi su:

o    neodređene tegobe u gornjem dijelu trbuha
o    osjećaj težine ili punoće nakon obroka
o    lagane mučnine i povremena povraćanja
o    gubitak apetita

U uznapredovaloj fazi može se javiti povraćanje krvi, krv u stolici i anemija zbog skrivenog gubitka krvi. U nekim slučajevima prvi znaci bolesti nastaju zbog pojave metastaza u različitim organima (žutica, bolovi u kostima, otežano disanje, tegobe zbog metastaza u mozgu ili ginekološke tegobe zbog metastaza u jajnike).

Ishrana kod karcinoma želuca

Brojna naučna istraživanja dokazala su da svakodnevno konzumiranje suhomesnatih prerađevina povećava rizik od nastanka ovog zloćudnog oboljenja. Ove namirnice sadrže veliku količinu soli i visok procenat nitrata pa je, najverovatnije, baš to razlog za povećani rizik od nastanka karcinoma. Takođe, iz ishrane treba izbaciti masna,preslana i prezačinjena jela. Za rak želuca i njegovu prevenciju neophodno jesti što više povrća i voća, naročito karfiol, kupus, brokoli, soju, bijeli i  crni luk, šargarepu, kivi  i limun, i koristiti maslinovo i laneno ulje. Preporučuje se i izbegavanje cigareta i alkoholnih pića.

rakzeluca

Osobe koje su operisale želudac, često pate od osjećaja punoće koji se javlja zbog nesposobnosti preostalog dijela želuca ili tankog crijeva da odjednom primi svu količinu hrane koja se unese. Zato je za početak važno ne pretjerivati sa konzumiranjem „teških“ namirnica koje brzo zasićuju (žitarice, kupus, pasulj). Uzimanje tečnosti prije i tokom jela treba izbjegavati, jer može da stvori privid sitosti. Problem za ove pacijente predstavlja i takozvani „dumping“ sindrom koji počinje odmah nakon jela, a karakterišu ga pad pritiska, grčevi, mučnina, proliv, vrtoglavica i nesvjestica. Uzrok leži u prebrzom pristizanju hrane u tanko crijevo, te se zbog toga savjetuje uzimanje više manjih obroka po danu, izbjegavanje vještačkih zaslađivača, šećera i uzimanja tečnosti za vrijeme jela.

LIJEČENJE

Jedinu nadu za izlječenje pruža hirurško odstranjenje tumora, a operacija uključuje i odstranjenje dijela ili cijelog želuca i susjednih limfnih čvorova. Ostale metode liječenja su radioterapija i hemoterapija. Koriste se nakon hirurškog zahvata i u liječenju uznapredovale bolesti.

 

Ne propustite