Karcinom štitanjače : Uzroci, simptomi i liječenje

Priručnik bolesti
Karcinom štitanjače : Uzroci, simptomi i liječenje
Većina čvorova štitnjače je benigna (dobroćudna), a karcinom štitnjače nije krajnje maligan (zloćudan), pa je moguće i normalno očekivano trajanje života ako se dobro liječi.

Šta je KARCINOM ŠTITNJAČE?

Većina čvorova štitnjače je benigna (dobroćudna), a karcinom štitnjače nije krajnje maligan (zloćudan), pa je moguće i normalno očekivano trajanje života ako se dobro liječi. Rak štitnjače javlja se u stanicama štitnjače odnosno žlijezdama smještenima ispod Adamove jabučice. Štitnjača proizvodi hormone koji reguliraju otkucaje srca, krvni tlak, tjelesnu temperaturu i težinu.

Koje su vrste tumora štitnjače?

Tumori štitnjače se dijele na dobroćudne i zloćudne i najčešće su epitelnog porijekla. Od epitelnih dobroćudnih tumora najčešći je folikularni adenom. Epitelni zloćudni tumor (rak, karcinom) štitnjače podijeljen je u dvije skupine: zrele i nezrele karcinome. Zreli karcinomi histološki se dijele na papilarne i folikularne, a zovu se zreli jer sliče na tkivo od koga su nastali i imaju jako dobru prognozu izlječenja ako se na vrijeme dijagnosticiraju i hirurški liječe. Nezreli karcinomi se dijele na medularne i anaplastične, ne sliče na tkivo od koga su nastali i imaju lošu prognozu izlječenja, te na svu sreću izrazito su rijetki u odnosu na zrele karcinome. 

Koji su UZROCI?

Nije potpuno jasno što uzrokuje rak štitnjače, ali poznato je da do njega dolazi kada ćelije štitnjače prolaze genetske promjene. Mutacije omogućuju ćelijama brzo razmnožavanje te one gube sposobnost umiranja. Gomilanje abnormalnih ćelija uzrokuje pojavu tumora. Abnormalne ćelije mogu upasti u obližnja tkiva i proširiti se po cijelom tijelu.

Koji su SIMPTOMI?

Rak štitnjače obično ne uzrokuje nikakve znakove ili simptome u ranoj fazi bolesti.

LIJEČENJE

Mogućnosti liječenja raka štitnjače ovise o vrsti i stadiju raka, cjelokupnom zdravlju i vašim željama.

1. Hirurgija

Kod većine osoba s rakom štitnjače hirurški će se odstraniti cijela štitnjača ili njezin veći dio.

2. Hormonska terapija

Nakon operacije raka štitnjače, većina liječnika propisuje lijek levothyroxine, koji ima dvije prednosti: nadomjestit će izgubljene hormone, koje normalno proizvodi štitnjača, a to smanjuje proizvodnju tireoidnog stimulirajućeg hormona (TSH) iz hipofize. 

3. Radioaktivni jod

Ovaj tretman koristi velike doze radioaktivnog joda, a najčešće se primjenjuje nakon tireoidektomije, kako bi se uništilo preostalo zdravo tkivo štitnjače, kao i mikroskopska područja raka štitnjače, koja nisu uklonjena tokom operacije.

4. Zračenje

Radioterapija koristi visoko energetske zrake precizno usmjerene na određene tačke u tijelu. 

5. Hemoterapija

Hemoterapija koristi hemikalije za ubijanje ćelija raka, a obično se daje kao infuzija kroz venu. 

6. Klinička ispitivanja

Klinička ispitivanja uključuju nove metode liječenja raka ili nove načine korištenja postojećih tretmana. 

 

 

 

Ne propustite