Da li znate kako prepoznati rak kože?

Priručnik bolesti
Da li znate kako prepoznati rak kože?
Kao i sve vrste raka, rak kože, uključujući i melanom i sve ostale oblike, ima svoje predznake.

Šta je TUMOR KOŽE?

Kao i sve vrste raka, rak kože, uključujući i melanom i sve ostale oblike, ima svoje predznake. Ti znakovi su promjene na koži koje ne znače rak ali mogu postati rak kroz vrijeme. Preko 90% slučajeva raka kože pojavljuje se na površinama kože koje su redovito izložene sunčevom svjetlu ili ultraljubičastom zračenju. Rak kože koji NIJE maligan (kancerozan) općenito se pojavljuje na površinama kože koje su često izložene suncu. Maligni rak kože najčešće se nalazi na leđima kod muškaraca i na nogama kod žena.

Vrste raka kože

Kada se radi o raku kože postoje 4 vrste opasnih promjena na koži.

rak-koze-1

BAZOCELULARNI KARCINOM

Ovo je najčešći oblik zloćudnih tumora kože, ali ujedno i najmanje opasan. Uglavnom se pojavljuje kao uzdignuta kvržica na koži, prožeta krvnim žilicama, ali i kao ranica ili obnavljajuća krastica koja ne cijeli, sjajnih, "perlastih" rubova. U vrlo rijetkim slučajevima ovaj tip raka kože može metastazirati. Ukoliko se ne liječi tijekom dužeg razdoblja, može doći do lokalnog prodiranja dublje u tkivo, a vrlo rijetko može metastazirati.

AKTINIČKE KERATOZE

Aktiničke keratoze su neagresivni, lokalizirani karcinomi kože u vidu crvenkasto-smeđih, ljuskavih i grubih promjena na koži, koje se najčešće javljaju u osoba starije životne dobi. Uglavnom su zahvaćena područja koja su intenzivno izložena suncu, kao što su lice, vrat, uške, nadlaktice i vlasište, pogotovo kod ćelavih muškaraca. Ove promjene posljedica su hroničnog i pretjeranog izlaganja suncu. Terapija ovih promjena je nužna jer se u 10-15% slučajeva mogu razviti u invazivni planocelularni karcinom. 

PLANOCELULARNI KARCINOM

Po pojavnosti je riječ o drugom najčešćem obliku zloćudnih tumora kože. Najčešće se pojavljuje na fotoeksponiranim područjima kože, poput lica i vlasišta. Planocelularni karcinom često nastaje iz aktiničkih keratoza i može nalikovati bazocelularnom karcinomu. Površina je obično uzdignuta i prekrivena čvrstom krastom. Planocelularni karcinom je zloćudniji od bazocelularnog karcinoma i može se proširiti u  limfne čvorove i ostale organe. Ukoliko je lokaliziran na području usana, uški i prstiju te kod imunokompromitiranih pacijenata, može se brzo proširiti.

MELANOM 

Melanom je najrjeđi, ali najopasniji zloćudni tumor kože. Za razliku od bazocelularnog i planocelularnog karcinoma, melanom se pojavljuje u nešto mlađoj životnoj dobi. Melanom se najčešće pojavljuje u obliku smeđe-crne pigmentacije koja se povećava, nepravilnih, neoštrih rubova i neujednačene boje. Može se javiti i u obliku ružičastih ili crvenkastih kvržica s manjom količinom pigmenta, koja brzo rastu. Kod melanoma je najvažniji kirurški zahvat u što ranijoj fazi jer se ranom intervencijom može spasiti život!

Koji su UZROCI?

Faktori rizika uključuju genetsku sklonost (rak kože je češći kod osoba svijetle kože, plavih ili zelenih očiju, plavokosih ili crvenokosih) i preveliko izlaganje rendgenskim zrakama ili drugim vrstama zračenja. Izloženost arsenu, koji može biti prisutan u nekim herbicidima, još je jedan faktor rizika za razvoj raka kože. Ovo su još neki faktori rizika:

• 50 ili više običnih madeža
• ako ste u prošlosti izgorjeli od sunca što je dovelo do opekotina s mjehurima,
• posebno u dobi mlađoj od 20 godina
• kožu osjetljivu na sunce koja lako izgori ili se na njoj stvaraju pjegice
• vi ili član porodice ste imali bilo koji tip raka kože
• povremeno izlaganje kože koja je normalno pokrivena jakom sunčevom svjetlu
• korištenje solarija

Koji su SIMPTOMI?

Benigni mladeži su obično mali, simetrični i u samo jednoj nijansi smeđe boje i imaju oštre rubove. Maligni melanomi su obično veći i imaju dvije ili više boja (obično smeđa i crna) kao i nepravilne rubove. Ovo su neki od simptoma raka kože:

• lezija ili izraslina na koži
• obično izdignuta papula (bubuljica) ili makula (mrlja)
• promjena bojem madeža (smeđa, crna, crvena ili plavkasta)
• nekoliko različitih boja na jednoj leziji
• nepravilni rubovi, često asimetrično
• promjena izgleda pigmentirane lezije na koži tijekom vremena
• krvarenje iz izrasline na koži

LIJEČENJE
Način liječenja se obavlja uzimajući u obzir različite faktore koji uključuju vašu životnu dob i opće zdravstveno stanje, tip i veličinu tumora, te mjesto gdje se mladež nalazi. Postoji liječenje za sve bolesnike s melanomom. Primjenjuju se četiri načina liječenja: 

1.    Hirurško liječenje (uklanjanje raka operacijom) uz uklanjanje dijela okolne normalne kože 
2.    Hemoterapija (korištenje lijekova za ubijanje ćelija raka). 
3.    Terapija zračenjem (korištenje visokih doza rendgenskih zraka ili drugih zraka visoke energije za ubijanje ćelija raka)
4.    Biološka terapija (korištenje imunološkog sistema tijela za borbu protiv raka

 

Ne propustite