Rak jajnika: Uzroci, simptomi i liječenje

Priručnik bolesti
Rak jajnika: Uzroci, simptomi i liječenje
Jajnici su parni ženski spolni organi koji se nalaze u malo zdjelici, sa svake strane maternice po jedan.

Jajnici su parni ženski spolni organi koji se nalaze u malo zdjelici, sa svake strane maternice po jedan. Jajnici su središte ženske spolnosti, a njihova glavna funkcija je proizvodnja ćenskih spolnih hormona, razvoj i otpuštanje jajne ćelije koje se događa tokom svakog menstrualnog ciklusa.

Šta je RAK JAJNIKA?

Preživljenje je kod raka jajnika usko povezano sa stupnjem proširenosti bolesti u trenutku njenog otkrivanja, te je stoga rana detekcija najbolji način za smanjenje smrtnosti od ove bolesti. Rak jajnika smatra se „tihom bolešću“ jer se simptomi u pravilu javljaju tek u uznapredovalom stadiju, kao posljedica pristunosti velike tumorske mase ili tekućine u trbušnoj šupljini.

rak-jajnika

Tipovi raka jajnika

Postoji nekoliko tipova raka jajnika. To su:

1. Epitelni rak jajnika, koji zahvata površinske slojeve jajnika,
2. Germ cell tumor  jajnika, koji kreće iz ćelija koje stvaraju jajne ćelije, i
3. Stromalni rak jajnika, koji se razvija od ćelija koje jajnike drže skupa.

Koji su UZROCI?

Tačan uzrok raka jajnika je nepoznat iako se smatra da je uključen veći broj mogućih faktora poput broja jajnih ćelija koje oslobađaju jajnici i da li je neko u porodici imao rak jajnika u prošlosti. Međutim, samo jedan u 20 slučajeva raka jajnika ima veze sa genetikom. 

Koji su SIMPTOMI?

Najčešći simptomi raka jajnika su: grčeviti bolovi u trbuhu koji traju duže od 2 sedmice, osjećaj napuhivanja, pritisak u zdjelici, mučnina ili žgaravica. Mogu se javiti smetnje u pražnjenju crijeva (zatvor ili proljev), te povraćanje. Neke žene mogu osjetiti urinarne simptome poput nevoljnog istjecanja mokraće. Ginekološke smetnje, primjerice nepravilno vaginalno krvarenje ili bol tijekom spolnog odnosa javljaju se u manje od četvrtine oboljelih. Od općih simptoma mogu se javiti umor, gubitak apetita te neobjašnjivo smanjenje ili povećanje tjelesne težine.

Povećanje trbuha kod žena oboljelih od raka jajnika može biti posljedica veličine samog tumora ili nakupljanja tekućine u trbušnoj šupljini koja se naziva ascites.

 

Rani simptomi raka jajnika mogu biti:

- bolovi u karlici, donjem stomaku ili sa bočne strane,

- osjećaj naduvenog, punog stomaka, 

- teškoće sa jelom ili osjećaj sitosti vrlo brzo, i

- nagla i češća potreba za mokrenjem nego obično.

 

Kasniji simptomi raka jajnika uključuju:

- oteklina u stomaku,

- bol u donjem stomaku,

- bol tokom seksa,

- zatvor, i

- neredovne menstruacije.

 

Uznapredovali simptomi raka jajnika mogu da budu:

- mučnina,

- gubitak težine,

- gubitak daha,

- gubitak apetita i

- umor.

LIJEČENJE

Liječenje se obično sastoji od kombinacije operacije, hemoterapije i u nekim slučajevima radioterapije. Način liječenja će ovisiti o stadijumu raka, te stepena ukupnog zdravlja. Liječenje će voditi tim medicinskih stručnjaka predvođenih onkologom (specijalista za rak). Ne ustručavajte se da razgovarate o bilo kakvim strahovima i brigama koje imate sa vašim onkologom, on će biti u stanju da objasni svaku fazu liječenja. 

Ne propustite