40 namirnica za dobru probavu i ravan stomak

Zdrav život
40 namirnica za dobru probavu i ravan stomak
Ako ne želite imati problema sa probavom i naglašenim trbuščićem, u svoju prehranu uključite namirnice koje ubrzavaju metabolizam, imaju malu kalorijsku vrijednost, pomažu u izbacivanju suvišne tekućine, nude stabilnu opskrbu energijom i osiguravaju duži osjećaj sitosti.

Ako ne želite imati problema sa probavom i naglašenim trbuščićem, u svoju prehranu uključite namirnice koje ubrzavaju metabolizam, imaju malu kalorijsku vrijednost, pomažu u izbacivanju suvišne tekućine, nude stabilnu opskrbu energijom i osiguravaju duži osjećaj sitosti.

1. Bademi

Ne samo da su bademi puni za kožu korisnih vitamina E i proteina, nego i velik udio vlakana potiskuje osjećaj gladi. Istraživanje iz 2007., provedeno na Sveučilištu Purdue, pokazuje da uprkos relativno visokoj kalorijskoj vrijednosti bademi ne pridonose razvoju naslaga oko trbuha. 

2. Zeleno lisnato povrće

Najbrži način skidanja naslaga oko trbuha? U svaki obrok uključite porciju lisnatog zelenog povrća. Kelj, špinat i zelena salata imaju vrlo malo kalorija, nude puno vlakana, vitamina i minerala koji ne uzrokuju napuhivanje i nelagodu povezanu s drugim povrćem. 

3. Zob

Zob zasićuje, a ako je jedete za doručak, tijelu pružate izvor stabilne energije. Možete smanjiti i holesterol. 

4. Maslinovo ulje

Da, masnoće mogu pomoći pri mršavljenju. Polinezasićene masnoće, kao što su one u maslinovom ulju, sprječavaju pojavu gladi, a oleinska kiselina potiče razgradnju nakupljenog sala u tijelu. 

maslinovo-ulje

5. Grah

Svako zrno graha je puno hranjivih tvari, uključujući proteine i vlakna. Ima malo kalorija te pruža kontinuiranu i ujednačenu količinu energije. 

6. Metvica

Metvica je poznata ljekovita biljka. Posebno je korisna jer pomaže radu probavnih organa. Najbolje ju je piti kao čaj ako je moguće. Pokušajte piti tri šoljice dnevno. Izvrsna je i za čišćenje kože! 

7. Zeleni čaj

Zeleni čaj uklanja višak tekućine, pa se smanjuje i količina nakupljene tekućine oko trbuha. Ovaj čaj ubrzava i metabolizam, što pomaže pri izgaranju nakupljenog sala. 

8. Alge

Morske alge na glasu su zbog veće količine joda, a jod je potreban za stvaranje hormona štitnjače. Štitnjača putem hormona reguliše metabolizam i brzinu kojom tijelo sagorijeva masnoće. Sadrži i minerale koje učestvuju u razgradnji masnoće oko trbuha i pomažu u izbacivanju viška vode. 

9. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće se već dugo koristi za detoksikaciju, pa je zato dobro koristiti ga svakodnevno. Služi kao svojevrsni probavni tonik jer pomaže u uklanjanju štetnih bakterija. 

10. Sok od brusnice

Osim što je pun vitamina C, sok od brusnice potiče tijelo da se riješi prekomjerne količine vode. 

11. Šparoge

Šparoge su pune vitamina A, vitamina B-kompleksa, te vitamina C i E. Sadrže i cink te kalij, koji također potiče izbacivanje prekomjerne tekućine. 

12. Rajčice

Ukusne i pune antioksidansa. Smiruju upalne procese i pomažu pri izbacivanju suvišne tekućine. Važno je napomenuti da povoljno djeluju na leptin, koji reguliše rad metabolizma. 

13. Bijeli luk

Ova biljka ubija štetne bakterije i viruse, pa potiče zdravlje probavnih organa. A zdrava utroba je temelj za postizanje skladnog struka. 

14. Čili

Dodavanje čilija u hranu je odličan način ubrzavanja metabolizma. Jedan feferon sadrži dnevnu potrebnu količinu betakarotena (zdrava koža, kosa i nokti), te više nego potrebnu količinu vitamina C. Ovaj važan antioksidans pomaže u borbi s toksinima i stranim česticama koje se nalaze u krvi. 

15. Banane

Za razliku od onog što mnogi vjeruju, banane pridonose gubitku kilograma, a ne debljanju. Niz minerala i vlakna u njima pružaju tijelu kontinuiranu opskrbu energijom te pomažu pri uklanjanju suvišne tekućine. 

16. Lubenica

Malo kalorija, a puno antioksidansa, uključujući i vitamin C. Lubenice potiču izmjenu tekućine i sprječavaju oticanje. 

lubenica

17. Krastavci

Vjerovali ili ne, krastavci su srodni lubenicama. Zato djeluju slično i protiv nakupljanja viška tekućine. 

18. Potočarka

Potočarka je puna hranjivih tvari, uključujući i vitamin B1, B2, B6, C i E, kao i minerala mangana, karotena i kalija. To je pretvara u snažno sredstvo za čišćenje, poboljšanje probave, dok njena diuretična svojstva pomažu pri izbacivanju toksina i suvišne tekućine. Potočarka je također odličan izvor joda, koji pomaže radu metabolizma. 

19. Komorač

Ovo korjenasto povrće je bogato vitaminom C, kalijem i manganom, a već dugo se koristi kao lijek za probavne probleme. Zahvaljujući visokom sadržaju prehrambenih vlakana, dobar je za zdravu probavu, smanjuje oticanje u tijelu, pomaže u izbacivanju toksina i viška tekućine. Čaj od komorača može pomoći stvaranju osjećaja sitosti. 

20. Bobičasto voće

Malene, ali moćne, bobice su pune antioksidansa i vlakana – samo jedna šoljica malina sadrži nevjerojatnih 6 grama. Osim toga, male su kalorijske vrijednosti. Dodajte šaku u svaki doručak. 

21. Cimet

Cimet bi mogao postati čarobni prah za uklanjanje sala oko trbuha. Ovaj začin pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi, a neka istraživanja pokazuju da ekstrakt cimeta čini masne stanice osjetljivijim na inzulin. 

22. Limunska trava

Ključni sastojak u mnogim jugoistočnim azijskim jelima ima protuupalni učinak na probavni sistem, a djeluje i na poboljšanje cirkulacije. Smatra se da pomažu i pri uklanjanju prekomjernih masti u tijelu. Ova biljka izgleda poput trave, mirisom podsjeća na metvicu, dok je okus sličan limunu. 

23. Đumbir

Zašto se uz suši nudi i đumbir? Ovaj začin se stoljećima koristi za dobru probavu. Ima protuupalna svojstva te sadrži antioksidanse. Sadrži i enzim zingibain, koji pomaže u probavi proteina. 

24. Artičoke

Bogate su vlaknima, ubrzavaju probavu te smanjuju nadutost. 

25. Smeđa riža

Ko želi ravan stomak treba jesti složene ugljikohidrate koji su bogati proteinima i vitaminima, a to sve ima smeđa riža. 

26. Avokado

Avokado smiruje probavni sistem, a sadrži i kalij, koji pomaže u regulaciji ravnoteže tekućine, te magnezij, koji sprječava zatvor. 

27. Quinoa

Jeste li znali da Kate Moss, kad želi brzo steći željenu formu, umjesto žitarica za doručak jede quinou? Naime, cjelovita zrna quinoe sadrže odličnu kombinaciju proteina, vlakana, vitamina B i složenih ugljikohidrata. 

28. Kuskus

Kuskus je uvijek odličan izbor. Dosadi li vam integralna tjestenina, posegnite za kuskusom. Održat će stabilan nivo šećera u krvi i pružiti osjećaj sitosti. 

29. Sjemenke suncokreta

Sadrže mnoštvo dijetalnih vlakana, koja bi mogla produžiti osjećaj sitosti. Istovremeno olakšavaju probavu. Pune su vitamina E, proteina i složenih ugljikohidrata. 

30. Pistacije

Uz bademe, pistacije su najbolji orašasti plodovi za postizanje ravnog stomaka. S obzirom na druge orašaste plodove, imaju najmanje kalorija i masnoća, dok su dobar izvor proteina, vlakana te važnih vitamina i minerala. 

31. Jogurt

Prirodni jogurt, bez šećera, smanjuje napuhivanje jer sadrži bakterije koje pomažu probavi. 

jogurt


32. Skuša

Ima puno proteina, a malo 'loših' masti. Odličan je izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina, što je dobro za zdravlje mozga. Dakle, mršavi i pametni? Zvuči dobro. 

33. Losos

Poput skuše, i losos je odličan izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Roštiljajte ili kuhajte na pari pa poslužite uz krišku limuna i šparoge. 

34. Papaja

Papaja sadrži prirodni enzim papain, koji pomaže u preradi proteina. Ublažuje i nadutost. 

35. Ananas

Slično kao papaja, i ananas ima probavni enzim koji pomaže pri ublažavanju nadutosti, smiruje želudac, pa čak i ublažava žgaravicu. Osim toga, održava duže osjećaj sitosti. 

36. Crni papar

Tražite jednostavan način sprječavanja nadimanja i nelagode nakon jela? Dodajte malo svježe mljevenog papra u obrok. Pospješuje dobru probavu, a pomaže i pri ublažavanju nadutosti. 

37. Celer

Sadrži vrlo malo kalorija, a pomaže u izbacivanju štetnih tvari iz organizma. 

38. Leća

Leća može pomoći da izravnate stomak. Sadrži niz hranjivih tvari, uključujući i vlakna, složene ugljikohidrate i bjelančevine. 

39. Paprike

Crvene paprike, slično kao i srodne im ljute čili paprike, djeluju dobro na probavu, a istovremeno ubrzavaju metabolizam. Crvene paprike pune su i vitamina C te pružaju osjećaj sitosti. 

40. Kikiriki

Grickajte ga u međuobrocima, pa ćete spriječiti prejedanje. Pazite samo da jedete one iz ljuske, a ne pržene i zasoljene. 

 

(magazin.net.hr)

Ne propustite