Akutna mijelocitna leukemija (AML)

Priručnik bolesti
Akutna mijelocitna leukemija (AML)
Akutna leukemija je obično brzoprogresivna leukemija u kojoj dolazi do zamjene normalne koštane srži zloćudnim stanicama koje nastaju malignom transformacijom matičnih stanica krvi.

Šta je AKUTNA MIJELOCITNA LEUKEMIJA?

Akutna leukemija je obično brzoprogresivna leukemija u kojoj dolazi do zamjene normalne koštane srži zloćudnim stanicama koje nastaju malignom transformacijom matičnih stanica krvi. Ovdje spadaju akutna limfoblastična leukemija (ALL) i akutna mijelocitna leukemija (AML). Akutna mijelocitna leukemija jedna je od češćih akutnih leukemija u odrasloj dobi, a njena pojava može biti povezana s hemoterapijom ili zračenjem (sekundarna AML).

Uzrok bolesti

Uzrok bolesti je nepoznat, te se najčešće javlja bez poznatog faktora rizika. Uočena je veća učestalost AML kod osoba oboljelih od drugih hematoloških bolesti (npr.policitemija rubra vera, mijelodisplazija), porodičnih sindroma (npr. Downov sindrom), izloženih virusima (npr. HTLV-1), zračenju i određenim hemijskim tvarima (npr. hemoterapija).

Koji su SIMPTOMI?

Prvi simptomi se obično javljaju nakon što koštana srž ne uspijeva proizvesti dovoljno normlanih krvnih zrnaca. Ovim simptomi uključuju:

- slabost
- infekciju
- povišenu temperaturu
- krvarenje
- glavobolje
- povraćanje
- razdražljivost i bol u kostima i zglobovima.

Liječenje

Uvodnim se liječenjem nastoji postići remisija, a od ALL se najviše razlikuje po tome što je AML podložna manjem broju lijekova. 60-80% pacijenata s akutnom mijeloičnom leukemijom ući će u početnu remisiju kada se liječe protokolima s citarabinom i daunorubicinom ili demetoksidaunorubicin. 10-30% pacijenata preživljava 5 godina bez znakova bolesti, te su vjerojatno izliječeni. Trajanje remisije koja je postignuta nakon relapsa bolesti (ponovnog pojavljivanja bolesti) je kratko, prognoza za pacijente s relapsom je loša.

Transplantacija koštane srži od identičnih blizanaca ili braće i sestara s identičnim HLA-om (podudaranje tkiva) je učinkovit tretman. Visokim dozama kemoterapije ili ozračenje cijelog tijela postiže se potpuno potiskivanje koštane srži domaćina, a zatim se daje infuzija koštane srži davatelja. Rezultati su bolji kada se transplatacija izvrši tijekom remisije, a najbolji su kod djece i mlađih odraslih.

 

Ne propustite