Evo šta je preživjela redakcija Klixa tokom pretresa policije RS-a

Bosna i Hercegovina
Evo šta je preživjela redakcija Klixa tokom pretresa policije RS-a
Uposlenicima portala Klix.ba nije bilo dozvoljeno da koriste telefone...

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa MUP-om KS jutros su upali u redakciju portala Klix.ba kako bi izuzeli sve stvari za koje smatraju da će im pomoći u istrazi u aferi prisluškivanja premijerke tog bh. entiteta Željke Cvijanović, a poslijepodnevnim satima pretres je završen.

Pripadnici MUP-a RS u saradnji sa MUP-om KS, od novinara te urednika zatražili su da ustanu sa svojih stolica i odu u drugu prostoriju. 

Kako piše Klix.ba, predvođeni Sinišom Kostreševićem, policajci su donijeli sudski nalog koji potpisuje sudija za prethodni postupak Igor Todorović, sudija Općinskog suda u Sarajevu.

- Od trenutka kad su upali u prostorije portala Klix.ba, zabranjeno nam je da objavljujemo bilo kakav sadržaj, da bi nakon nekoliko sati dozvolili odlazak svih uposlenika iz redakcijskih prostorija, osim novinarki Editi Gorinjac, direktorima Dariju i Mariju Šimić, te glavnom i odgovornom uredniku Jasminu Hadžiahmetoviću - navode na portalu.

Uposlenicima portala Klix.ba nije bilo dozvoljeno da koriste telefone i da komuniciraju sa osobama izvan redakcije. Tek nakon nekoliko sati, novinarima portala Klix.ba koji nisu u tom trenutku bili u redakciji, dozvoljeno je da objavljuju vijesti na portalu, ali su upozoreni da ne objavljuju ništa što se tiče pretresa koji je trajao više od sedam sati.

Osim dokumentacije za koju smatraju da će im pomoći u istrazi, izuzeti su hard diskovi svih računara u redakciji, privatni mobiteli, USB stikovi, CD-ovi, laptopi i ostali kancelarijski materijal. 

- Ovom prilikom se zahvaljujemo svim kolegama koji cijeli dan čekaju ispred naše redakcije, svim našim čitateljima, novinarskim udruženjima i svim redakcijama koje su nas podržale u pravu na objektivno i nepristrasno izvještavanje - dodali su na Klixu.

Ne propustite