Pet izgubljenih izuma Nikole Tesle koji bi promijenili svijet

Tehnostalgija
Pet izgubljenih izuma Nikole Tesle koji bi promijenili svijet
Glasine o tome da je FBI ukrao njegove bilješke i dokumenta u velikoj mjeri su potvrđene kada su nedavno objavljena povjerljiva dokumenta po zahtjevu Akta o slobodi informacija.

Smisao pronalazača i revolucionarnih izuma oduvijek je bio da promjeni budućnost ljudskog društva. Ipak, to nikada nije odgovaralo svima, naročito ne svim moćnicima od kojih su neki ulagali velike napore i sredstva da spriječe promjenu koja bi mogla da ugrozi njihovo mjesto na vrhu socijalne piramide. 

Naučnik, pronalazač i jedan od najvećih genija u istoriji, Nikola Tesla nije bio izuzetak. Mnogi njegovi patenti i otkrića su potisnuti, neostvareni ili zataškani, a glasine o tome da je FBI ukrao njegove bilješke i dokumenta u velikoj mjeri su potvrđene kada su nedavno objavljena povjerljiva dokumenta po zahtjevu Akta o slobodi informacija.

1. "TELEFORCE"

Tesla je 1930-ih godina prošlog vijeka tvrdio da je izmislio "Teleforce" ili takozvani “vazduh smrti”. Uređaj je bio sposoban da emituje ogromnu količinu energije na postavljenu metu i na taj način mogao je da uništava čak i avione i tenkove. Teleforce nikada nije konstruisan jer se vjerovalo da će postati previše lako da se bukvalno unište čitave države. Tesla je tvrdio da njegov izum može da uništi metu na više od 300 kilometara udaljenosti i ujedno stvori “energetski zid” oko zemlje čime bi je zaštitio od neprijatelja. Veliki naučnik je čak naveo da je bilo pokušaja “krađe” ovog izuma, ali da su lopovi otišli “praznih ruku”.

2. TESLIN OSCILATOR

Pred kraj 19. vijeka, Tesla je konstruisao mali oscilator koji je, kada bi se prikačio za neki objekat, izazivao efekat zemljotresa. Uvidjevši katastrofalan uticaj takve naprave, Tesla je, prema sopstvenim riječima, uzeo čekić i u potpunosti ga uništio. Postoje glasine da američka vlada koristi i ovaj Teslin izum u okviru projekta HAARP.

3. BESPLATNA ELEKTRIČNA ENERGIJA

Uz pomoć finansijskih sredstava koja je obezbedio JP Morgan, Tesla je dizajnirao Vardenklif kulu, gigantski bežični predajnik koji je navodno bio sposoban da obezbijedi bežičan prenos podataka i energije čitavoj planeti. Tesla je prvobitno namjeravao da emituje tekstualne poruke, slike i talefonski signal, ali je projekat prerastao u ideju o snabdjevanju cijelog svijeta električnom energijom. Nažalost, besplatna struja nije profitabilna i JP Morgan je odbio da finansira promjene. Projekat je napušten 1906. godine.

4. LETEĆI TANJIR

Godine 1911. u intervjuu za "New York Herald", Tesla je rekao da radi na letjelici koja će prkositi gravitaciji. “Moja mašina neće imati ni krila ni propelere. Kada je budete vidjeli na zemlji, nećete ni pretpostaviti da se radi o letjelici. Ipak, ona će letjeti brzinom koja do sada nije dostignuta i biće veoma sigurna. Takođe, moći će da levitira u mjestu.”, rekao je tada Tesla.

5. VAZDUŠNI BROD

Tesla je svojevremeno sugerisao da će “vazdušni brodovi” prevoziti putnike od New Yorka do Londona za tri sata i da će putovati na 13 kilometara iznad zemlje. Takođe, ovi brodovi trebalo je da budu bespilotni i da crpe energiju iz atmosfere. Mnogi smatraju da su današnji dronovi razvijeni na osnovu Teslinih ideja.

Izvor: b92.net

Ne propustite