Enterijer Sjeverne Koreje - Uvid u šarenu 'socijalističku zemlju bajki'

Enterijer
Enterijer Sjeverne Koreje - Uvid u šarenu 'socijalističku zemlju bajki'
"Pretvorimo cijelu zemlju u socijalističku bajku'' glasi jedan od 310 sjevernokorejskih, patriotskih slogana.

"Pretvorimo cijelu zemlju u socijalističku bajku'' glasi jedan od 310 sjevernokorejskih, patriotskih slogana.

Vrlo je neobično pronaći takav moto u moru drugih koji pozivaju na jačanje vojske, bolje prihode i slom SAD-ovih imperijalista.

Ali, sudeći prema novim građevinama i prostorima u Pyongyangu, Kim je potpuno ozbiljan u transformiranju Sjeverne Koreje u kičasti, pastelni svijet fantazije, piše CNN.

Za početak, tu je ustaljena paleta boja. Većina zapadnih posjetitelja koji dolaze u Sjevernu Koreju na strogo kontroliranim putovanjima, u pratnji tri profesionalna vodiča koji su tu u svakom trenutku, očekuju da će pronaći sivi svijet ispunjen monumentalinim staljinističkim pločama (kojih naravno ima mnogo).

Ali ono što se ističe su boje - izvana i iznutra. Stambene zgrade obojene su u boje senfa, cigle, te u tirkizne i plave nijanse.

Novoizgrađene neboderi na obali rijeke izgledaju kao da su obučeni u narandžaste i zelene haljine od tila, ili ukrašeni ranobojnim prugama. S vrha Juche nebodera koji se nalazi u samom centru Pyongyanga, grad izgleda kao da je posut raznobojnim bombonama.

Boje nastavljaju da se ističu i unutrašnjosti zgrada, gdje su interijeri pažljivo osmišljena scenografija.

Prostor je uglavnom simetrično poravnat s središnjom osi, kako bi vaš pogled bio usmjeren prema onome što se nalazi na kraju- sliku ili bistu nekog od entuzijastičnih vođa.

Ništa od toga nije slučajnost. Kako je Kim Jong-il napisao u svom 160 stranica dugom arhitektonskom traktatu, koji suži kao priručnik u svim stepenima novog razvoja: ''Arhitektonski prostor mora biti sastavljen tako da slike vođa dominiraju svim elementima prostora, te da sve arhitektonske komponente posebno naglašavaju odvažnost liderskih figura.''

U svim javnim zgradama koje smo posjetili, od biblioteka i stadiona do pozorišta i koncertnih dvorana, ulazima uvijek dominira velika slika ili mozaik s natpisom ''vječni predsjednik''

Kim II-sung i njegov sin, ''vječni predsjedavajući'' Kim Jong-il, koji su obično okruženi vazama cvijeća - ružičastim cvjetovima Kimilsungia orhideje i crvenim laticama Kimjongilia begonije.

Iste boje prostiru se i ostalim prostorijama, ističući se tako od vinil podova, pastelno obojenih zidova i živahno tapaciranog namještaja, čime se širi simbolički prostor lidera kroz cijelu zgradu.

Narandžaste i žute nijanse zalaska sunca, te ljubičaste i plave nijanse neba prožimaju svaki djelić okruženja. Kako je Kim Jong-il rekao: ''Ovo će pomoći ljudima da kada god pogledaju u lik vođa pronađu inspiraciju koja će ih ispuniti ponosom i sviješću da su sretni u okrilju svojih vođa.''

Dizajn interijera djeluje kao anestetik- svjesno korištenje vedrih boja kako bi se pozornost ljudi odvukla s masovnog siromaštva, nestašice hrane i pogoršanja standarda obrazovanja i zdravstva, te svega drugog što sakati vanjsku iluziju Pyongyanga.

Ne propustite