Zelenski: Zapadu potrebno previše vremena da donese odluke o vojnoj podršci

Svijet
Zelenski: Zapadu potrebno previše vremena da donese odluke o vojnoj podršci

Zapadnim saveznicima je potrebno previše vremena da donesu odluke o vojnoj podršci Ukrajini, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za agenciju Reuters predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, javlja Tanjug, a prenosi Al Jazeera Balkans.

Prema njegovim riječima, isporuke vojne pomoći, posebno kada je riječ o PVO sistemima Patriot na koje se Ukrajina značajno oslanja u ratu sa Rusijom, provode se po principu “jedan veliki korak naprijed, ali prije toga dva koraka nazad”.

- Svaka odluka kasni oko godinu dana - ocijenio je Zelenski.

On je istakao da je Ukrajini potrebno trenutno još 120-130 aviona kako bi mogla da pruži otpor Rusiji koja na njenu teritoriju upućuje po 300 vojnih letjelica.

Zelenski smatra da bi saveznici mogli da pomognu Ukrajini na razne načine i kao primjer kako to da učine na direktan način navodi da bi mogli da obaraju ruske projektile iznad ukrajinske teritorije.

Prema njegovim riječima, kada bi njihovi saveznici podigli svoje avione da zaštite ukrajinsko nebo i civile, to ne bi značilo da je NATO umiješan u sukob i da je izvršio napad na Rusiju.

Njegove primjedbe dolaze u trenutku kada su ukrajinske snage brojčano nadjačane i gube teritorije na sjeveroistoku i istoku zemlje.

Prema riječima 46-godišnjeg ukrajinskog predsjednika, situacija na bojnom polju nakon prodora ruskih snaga prema gradu Harkovu na sjeveroistoku zemlje sada je pod kontrolom.

(FENA)

Ne propustite